14 procent van jonge vrouwen gebruikt natuurlijke anticonceptie

Louise de GraafKenniscentrum Rutgers heeft een enquête gehouden onder ruim 1600 vrouwen van 18 tot 29 jaar oud die in de afgelopen tijd seks met een man hadden. Het is de eerste keer dat het bureau dit onderzoekt, dus het is niet bekend of de aantallen stijgen of dalen.

“Het is heel fijn dat er eindelijk cijfers zijn”, zegt Hester van Soest van Rutgers. “We horen van huisartsen en de GGD dat er steeds meer vragen komen over deze manier van anticonceptie, maar we hadden niet in de kaart hoe groot deze groep was. Dat wilden we wel eens weten.”

Vruchtbare dagen

De vrouwen die geen gebruik maken van bijvoorbeeld de pil of een spiraal, hebben over het algemeen tijdens de vruchtbare dagen geen seks of gebruiken dan een condoom. 

Zo zegt 62 procent een condoom te gebruiken, 25 procent heeft geen seks tijdens de vruchtbare dagen en 12 procent doet aan terugtrekken om zwangerschap te voorkomen.

De redenen voor het gebruik van deze natuurlijke methode liggen enigszins uiteen. 62 procent van de vrouwen geeft aan dit te doen vanwege de hormonen in andere anticonceptie, 41 procent wil meer in contact zijn met het eigen lijf en 35 procent geeft aan angst te hebben voor gezondheidsschade door hormonen.

‘Niet meest veilige manier’

“Wat wij het belangrijkste vinden is dat vrouwen een weloverwogen en belangrijke keuze maken. We vinden het belangrijk om te benadrukken dat dit niet de meest veilige manier is van anticonceptie”, vertelt Van Soest.

Van Soest bespreekt ook de claims die op het internet rondgaan over natuurlijke anticonceptie, en benadrukt dat dit persoonlijke verhalen zijn, ‘maar deze worden voor waarheid aangenomen’. 

Verschillende methodes

“Het is belangrijk dat huisartsen gehoor geven aan deze vrouwen, om te zien wat de beste oplossing is. Zo neemt het pilgebruik af en neemt dat van de spiraal toe en voor sommige vrouwen is de natuurlijke methode soms wel de beste oplossing. En dat is ook helemaal prima. We willen voorkomen dat we het beeld scheppen dat het niet prima is.”

Rutgers heeft geen onderzoek gedaan naar het effect van de keuzes. Het is dus niet bekend hoeveel vrouwen toch zwanger zijn geworden ondanks hun pogingen dit te voorkomen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment