6 tips om ook in de lente en zomer energie te besparen

Louise de GraafDe energieprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen, waardoor we in de wintermaanden de thermostaat scherp in de gaten houden en de verwarming een graadje lager zetten. Maar ook tijdens de lente- en zomermaanden valt er genoeg te doen om kosten te besparen. Met deze zes tips van Budget Energie zorg jij ervoor dat je energierekening omlaaggaat. Het hele jaar door.

1. Maak je pubers energiebewust

Tieners die eindeloos lang douchen, alle lichten aan laten of de verwarming op standje broeikas zetten. Wie pubers in huis heeft, zal het zeker herkennen. Maar er zijn manieren om je kroost bewuster te maken van hun energieverbruik. Geef zelf het goede voorbeeld door niet langer dan vijf minuten te douchen en energiezuinige apparaten te gebruiken, maar vooral door er op een positieve manier samen over te praten. Maak van energiebesparing een project voor het hele gezin. Dus hang een timer in de douche en geef je pubers een kleine beloning als ze actief meehelpen. 

2. Vervang oude apparaten

Ben je al een tijdje toe aan een nieuwe koelkast, wasmachine, droger of televisie, maar stel je het elke keer uit, omdat je oude apparaat het nog prima doet? Een goede reden om apparaten te vervangen is hun energieverbruik. Huishoudelijke apparaten die meer dan tien jaar oud zijn, slurpen energie vergeleken met de nieuwe varianten. Kijk bij het aanschaffen van een nieuw apparaat op het energielabel en maak een zuinige keuze. Bedenk bij een televisie wel: hoe groter, hoe meer energie deze verbruikt. Een apparaat met energielabel A kan in de winkel wat prijziger zijn, maar die investering haal je er weer uit doordat je een hoop energie bespaart.

3. Maak gebruik van de eco-stand

Veel elektronische apparaten hebben tegenwoordig een eco-stand en dat is een simpele, maar effectieve manier om minder stroom te verbruiken. Ook zorgt de energiebesparende modus ervoor dat apparaten langer meegaan. Een win-win situatie dus. De eco-stand is een slimme functie die de werking van je apparaat aanpast, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Zo kun je prima televisiekijken als je scherm iets gedimd is. Ook veel moderne wasmachines hebben een eco-programma als optie. Daarmee gebruik je maar liefst dertig procent minder energie en vaak ook tientallen liters minder aan water. 

4. Laat je schone was buiten drogen

Nóg zuiniger dan de eco-stand is het om je schone was buiten laten drogen in plaats van in de wasdroger. Goedkoper, beter voor de planeet en meestal nog sneller ook. En het hoeft echt niet heel warm of zonnig te zijn om je was buiten te kunnen laten drogen. Het enige waar je op moet letten is de luchtvochtigheid. Hoe hoog deze is kun je in de meeste weerapps zien, maar je kunt ook gewoon naar buiten kijken: zolang de tegels en het gras droog zijn, kun je ook je was buiten laten drogen.

5. Isoleer je huis 

Veel mensen denken dat het isoleren van je huis vooral belangrijk is om in de winter de warmte vast te houden, maar een goed geïsoleerd huis zorgt er ook voor dat de temperatuur binnenshuis tijdens zomermaanden aangenaam blijft. Dak- en spouwmuurisolatie hebben een grote invloed op de temperatuur in de woning. Zowel in de winter als in de zomer. Naast isoleren – wat een investering is – zijn er nog andere manieren om je huis koel te houden als buiten het kwik stijgt. Houd op een hete dag de ramen en deuren overdag gesloten en doe ook de gordijnen dicht. Zo houd je de warmte buiten. Een snelle en goedkope manier van isoleren: controleer je huis op tochtige plekken en plaats tochtstrips bij de kieren.

6. Maak gebruik van het gratis stroom-aanbod van Budget Energie

Wie een eenjarig contract afsluit bij Budget Energie profiteert deze lente en zomer van gratis stroom in de weekenden. Daar maak je slim gebruik van door je energieverbruik naar zaterdag en zondag te verplaatsen. Draai op deze dagen je was, zet de vaatwasser aan en laad de accu van elektrische auto of fiets op. Dat zijn allemaal activiteiten waarmee je veel verbruikt en door dat in de gratis weekenden te doen, bespaar je dus goed op je energierekening. Het Gratis Stroom-aanbod loopt van april t/m augustus 2024. In die maanden biedt Budget Energie nieuwe klanten gratis stroom aan in de weekenden tussen 12.00 en 17.00 uur.

Ga naar de website van Budget Energie voor meer informatie over gratis stroom en alle andere producten en diensten.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Budget Energie en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment