Aardappelen, groenten en regenworm: wordt dit het duurzame alternatief voor vlees?

Louise de GraafIn de zoektocht naar alternatieven voor vlees, worden al langer insecten gekweekt voor consumptie. Wereldwijd worden er ook al 2000 verschillende soorten insecten gegeten. En de regenworm die geschikt zou zijn voor ons voedsel is de ‘lumbriculus variegatus’, ook wel ‘blackworms’ genoemd.

Zoetwaterworm

Deze regenworm is geen insect, maar beschikt wel over eigenschappen die het zeer geschikt maken als basis voor vleesvervangers. “Het is een bijzondere regenworm die puur in water leeft”, vertelt wormenkweker Jean Mekelenkamp aan Editie NL. Hij vernoemde zijn bedrijf Lumbriculus in Oostwold naar de zoetwaterworm.

“Het is een heel mooi en schoon diertje dat weinig voedsel nodig heeft om te groeien, want hij verbruikt niks”, zegt Mekelenkamp. “En voor de voortplanting delen de wormen zichzelf, dus uit één worm vormen zich er twee, en uit twee vier etc.”

Wormen eten zal niet iedereen direct smakelijk in de oren klinken, maar volgens Mekelenkamp ontkomen we er niet aan. “Er is een tekort aan dierlijke eiwitten, dus we moeten voor duurzame producten op een andere manier eiwitten produceren. En veel mensen willen toch niet vegetarisch worden of kúnnen het niet, dus dierlijke eiwitten blijven noodzakelijk.” Vanuit die gedachte is Mekelenkamp wormen gaan produceren die nu nog bedoeld zijn voor de visserij, maar in de toekomst ook in ons voedsel gebruikt kunnen worden.

Eten, groeien en delen

Over de duurzaamheid van de zoetwaterworm bestaat volgens de kweker ook geen twijfel. “Insecten zijn ook goedkoop, maar de regenworm is nog sneller en efficiënter te produceren”, legt Mekelenkamp uit. “Een gewoon dier is een tijd volwassen, en na nakomelingen sterft ie. Deze wormen zijn alleen maar bezig met eten groeien en delen. Geen een worm gaat zomaar dood. Ze blijven zich vermenigvuldigen. Ook heeft een insect pootjes en een onverteerbaar pantser, maar een worm is in zijn geheel verteerbaar.”

Toch is de kans klein dat er op de korte termijn al voedsel gemaakt van regenwormen in onze supermarkten ligt en niet alleen vanwege de uitdaging van consumentenacceptatie, vertelt lector eiwittransitie Ingeborg Haagsma tegen Editie NL

Het proces om regenwormen in voedsel te verwerken zal ook nog lang duren vanwege regels over voedselveiligheid. Dat is onder andere te zien bij hoe het gaat in het geval van insectengebruik in ons voedsel, iets dat al jarenlang in ontwikkeling is maar vooralsnog pas in zeer beperkte mate wordt toegepast.

Waterverbruik en uitstoot

“Het voordeel van insecten is dat deze veel duurzamer zijn om te produceren”, beaamt Haagsma. “Bij vlees heb je gigantische stukken land nodig en hier niet. Het zorgt ook voor minder waterverbruik en minder uitstoot. Als je die factoren naast elkaar legt, dan lijkt het insect het te winnen van bijvoorbeeld rundvee.”

Maar insecten als voedsel voor mensen gebruiken heeft nog wat voeten in de aarde. “Volgens de huidige wet- en regelgeving kunnen niet alle insecten worden gebruikt voor humane voeding”, licht Haagsma toe. “Dat is nog een puzzeltje voor de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).”

Volgens Haagsma zijn krekels, meelwormen en de sprinkhaan inmiddels wel wettelijk toegestaan in de EU. “Een deel van de insecten wordt al verwerkt in eten. In granola zitten bijvoorbeeld ook al insecten die je veilig kunt eten, maar voor de hele keten zitten er nog wel haken en ogen aan.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment