BBC: al 50.000 Russische militairen gesneuveld in oorlog Oekraïne

Louise de GraafHet dodental was volgens de Britse telling in het tweede jaar van de oorlog ongeveer 25 procent hoger dan in het jaar ervoor.

Volgens de cijfers ging het om ruim 27.300 Russische militairen in het tweede jaar. De doden in de bezette gebieden Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne zijn niet meegeteld, waardoor het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger ligt.

Het grote aantal doden maakt Oekraïne voor Russische militairen volgens de BBC ‘een gehaktmolen’.

Drie maanden

Zeker 9000 gesneuvelde militairen zijn uit gevangenissen gehaald. Van ruim 1000 van hen is uitgezocht hoelang zij het volhielden op het slagveld. De gevangenen die door het voormalige huurlingenleger Wagner werden gerekruteerd, overleefden gemiddeld drie maanden.

De militairen die door het Russische ministerie van Defensie werden ingeschakeld, kwamen gemiddeld binnen twee maanden om. 

Het verschil kan mogelijk worden verklaard door de beperktere training van opgeroepen militairen en gebrekkig materieel.

Openbare informatie

De cijfers zijn gebaseerd op informatie die openbaar toegankelijk is. Zo is er gebruikgemaakt van mediaberichten, maar ook van tellingen op begraafplaatsen.

De BBC werkte daarvoor samen met het Russische medium Mediazona en vrijwilligers. De Russen publiceren zelf geen actuele cijfers. Ook gaan de Russen niet in op verzoeken van de BBC.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment