Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL
Vorig jaar zijn er 98 Nederlanders omgekomen door verdrinking. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze verdrinkingen komen het meest voor onder 60-plussers en mannen verdrinken vaker dan vrouwen.
Zo kwamen er vorig jaar in totaal 84 Nederlandse mannen om het leven door verdrinking, tegenover 14 vrouwen.
Procentueel was ruim 85 procent van de slachtoffers een man. De reden voor dit grote verschil is volgens het CBS niet duidelijk. Gekeken naar de afgelopen tien jaar ligt het aantal mannen dat verdrinkt ieder jaar een stuk hoger dan het aantal vrouwen.
60-plussers
Daarnaast blijkt uit de cijfers dat het aandeel 60-plussers onder de drenkelingen ook groot is. Van de in totaal 98 Nederlanders die verdronken, was 42 van hen 60 jaar of ouder. Dit is een kleine 43 procent van het totaal aantal doden.
In totaal verdronken er 139 mensen in Nederland in 2023, waarvan 41 mensen niet als Nederlander stonden ingeschreven. Deze mensen waren in Nederland of vakantie of waren hier bijvoorbeeld tijdelijk voor werk.
Buitenlandse drenkelingen
Gekeken naar de afgelopen tien jaar kwamen er gemiddeld ieder jaar 27 mensen om in de Nederlandse wateren die geen inwoner zijn van Nederland.
Van het totaal aantal buitenlanders kwam bijna de helft van de drenkelingen uit Duitsland en Polen, in totaal 47 procent. Daarnaast kwam 15 procent van de drenkelingen van buiten Europa.
Minder verdrinkingen
Maar op de lange termijn laten de cijfers zien dat verdrinkingen steeds minder voorkomen, vertelt Tanja Traag van het CBS aan RTL Nieuws. “Als je van jaar op jaar naar de absolute aantallen kijkt, dan schommelt het wel wat. Het ene jaar gebeuren er meer ongelukken aan het water dan het andere jaar, maar de langetermijntrend laat een daling zien.”
Want hoewel er in 2023 in totaal 35 meer mensen om het leven kwamen door verdrinking dan in 2022, is deze stijging tussen twee opeenvolgende jaren volgens Traag niet te interpreteren als een stijging van de onveiligheid. Volgens de woordvoerder laten de cijfers over de jaren heen juist vooruitgang zien. “Je ziet vooral heel duidelijk dat het aantal drenkelingen onder kinderen gigantisch is afgenomen.”
Kinderen
Waar wel een duidelijk verschil te zien is, is tussen de verdrinkingen onder Nederlandse en niet-Nederlandse kinderen.
“Kinderen met een niet-Nederlandse herkomst hebben een hoger verdrinkingsrisico dan Nederlandse kinderen. Zo hebben kinderen van buiten Europa een 9 keer hogere kans om te verdrinken dan Nederlandse 10 tot 20-jarigen.” Maar volgens Traag is ook niet met duidelijkheid te zeggen waar dat precies aan ligt. “Er wordt niet geregistreerd wie wel en geen zwemdiploma had”
De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) en Reddingsbrigade Nederland riepen vorige week tijdens de warme dagen nog op om niet alleen het water in te gaan. “We zien helaas toch nog vaak dat iemand alleen aan het zwemmen is en in de problemen komt”, zei een woordvoerder van de Reddingsbrigade.
Vermijd verboden zwemplekken
De Reddingsbrigade benadrukt bovendien dat mensen niet moeten zwemmen op plekken waar dat verboden is, zoals in rivieren waar grote schepen varen of bij sluizen en bruggen.
“Elk jaar zien we zware ongevallen doordat de lol net groter is dan de veiligheid. Zoek dat risico niet op, maar ga naar een zwemplas of recreatiegebied.”