Bombardementen op Jemen ‘niet geheel onverwacht’ na weken van aanvallen

Louise de GraafVannacht troffen Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers volgens buitenlandse media zeker twaalf doelen in Jemen. Het ging om plekken waar Houthi-rebellen bijvoorbeeld drones op hadden geslagen.

‘Geen bredere oorlog’

Nederland steunde dit bombardement en hielp er aan mee. Omdat wij ‘als van oudsher zeevarend land enorm hechten aan het recht op vrije doorvaart’, legde demissionair premier Mark Rutte uit.

De Amerikaanse president Joe Biden bedankte de Nederlandse regering, samen met nog vier andere landen, nadrukkelijk voor hun steun.

“President Biden en de coalitie van landen waar ook Nederland inzit hebben al weken gezegd dat zij verdere piratenacties en aanvallen met raketten niet zullen accepteren”, zegt correspondent Erik Mouthaan vanuit New York. “Volgens het Witte Huis is dit een logisch gevolg.”

“Het Witte Huis wil benadrukken dat dit enkel een boodschap is aan de Houthi’s, en geen teken van een bredere oorlog in de regio”, zegt Mouthaan.

‘Raketten over en weer’

Volgens Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam is het misschien niet bedoeld als beweging naar een bredere oorlog, ‘maar het is wel wéér een plek in het Midden-Oosten waar de raketten nu over en weer vliegen’, zegt hij.

Volgens Nagtzaam is de kans klein dat het hierbij blijft. “Er is een grote kans op verdere escalatie nu de westerse coalitie bombardeert op Jemen.”

Houthi’s vielen al wekenlang containerschepen in de Rode Zee aan. Waarom ze dat doen, leggen we uit in deze video:

“Het kost tijd en geld om te varen, en instabiliteit en chaos in zo’n belangrijke zeestraat is funest voor de wereldhandel”, zegt Nagtzaam. Zo werd gisteravond nog duidelijk dat een Tesla-fabriek in de buurt van Berlijn de productie bijna twee weken stillegt. Door de problemen in de Rode Zee is er een tekort aan onderdelen.

‘Huiverig om te bombarderen’

“Het was al duidelijk dat Houthi’s niet luisterden naar waarschuwingen, maar was men zeer huiverig om te bombarderen”, zegt Nagtzaam. “Juist omdat VS ook het idee leek te hebben dat ze daardoor juist een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten in werden getrokken.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment