Brandweer Noord-Holland dringend opzoek naar nieuwe vrijwilligers: ‘Risico voor lokale veiligheid’

Louise de GraafBij de brandweer werken zowel mensen in dienst als vrijwilligers. “Als vrijwilliger volg je dezelfde opleiding als een brandweerman of -vrouw in vaste dienst, die afgaan op incidenten”, legt een woordvoerder van de Veiligheidsregio uit. “In beide gevallen ben je dus volwaardig ‘brandweerman of -vrouw’. Het enige verschil is dat brandweervrijwilligers dit werk naast hun eigen werk doen.”

‘Misleidend’ 

De naam ‘vrijwilliger’ is volgens de woordvoerder dan ook eigenlijk wat misleidend. “Brandweervrijwilligers krijgen namelijk passende vergoedingen”, licht ze toe. “Vergaderingen, oefeningen, studie en de uitrukken worden per uur betaald. Daarnaast is er nog een vaste jaarvergoeding.”

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord telt in totaal 52 brandweerkazernes, waarvan er twaalf nu kampen met een vrijwilligerstekort. Zij hebben samen 112 nieuwe brandweervrijwilligers nodig. “Bij deze posten zien we dat vrijwilligers onder andere door leeftijd, verhuizing of andere interesses vertrekken.”

Veiligheidsrisico’s 

Door een gebrek aan vrijwilligers wonen ook minder vrijwilligers dicht bij een post, waardoor er overdag minder mensen beschikbaar zijn. En een tekort van brandweervrijwilligers is ongewenst. “De posten zijn daardoor niet gegarandeerd inzetbaar”, zegt de woordvoerder. “Dit geeft risico’s voor de lokale veiligheid.”

“Als er te weinig vrijwilligers beschikbaar zijn, bestaat de kans dat de tankautospuit van een post niet uit kan rukken”, gaat ze verder. “Hier moeten altijd zes mensen in mee. In dat geval wordt zo snel mogelijk de dichtstbijzijnde post gealarmeerd. Zo kan het langer duren voordat er brandweermensen ter plaatse zijn bij een incident en hulp kunnen verlenen en/of blussen.”

Hierdoor staat de brandweer dan ook voor grote uitdagingen. “Dat realiseren wij ons goed.”

Zembla onderzoek

Onlangs bleek uit een onderzoek van Zembla dat de nazorg van brandweermensen die uitvallen door posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) in ons land tekortschiet. Brandweerman Corrie had hier ook last van. Zijn verhaal lees je hier.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment