Britse (40) finisht als eerste vrouw ooit in een van zwaarste ultramarathons

Louise de GraafDuizenden mensen keken de afgelopen dagen via sociale media mee hoe Paris, dierenarts en moeder van twee kinderen, de tocht liep en net op tijd de finish behaalde. Ze was daarna zo uitgeput dat ze op de grond zakte. “Ik zei tegen mezelf: als je het nu niet doet, dan moet je het nog een keer doen”, zei Paris na de race tegen een podcastmaker. 

Deelnemers van de Barkley Marathon in de Amerikaanse staat Tennessee leggen vijf rondes van 32 kilometer af, waarbij ze in totaal 18 kilometer stijgen en dalen. Dat is ongeveer twee keer de hoogte van de Mount Everest. 

Uitzonderlijk

Sinds de afstand van de jaarlijkse ultramarathon in 1989 werd verdubbeld, is het slechts 20 lopers gelukt om binnen 60 uur de finish te halen. Er mogen maximaal 35 deelnemers per jaar meedoen en er zijn geen verzorgingsposten op de route, alleen twee waterpunten. 

Een groot deel van de route gaat dwars door het bos en de deelnemers rennen ook ‘s nachts door. 

Bekijk hier hoe Paris over de finish komt: 

Het was niet de eerste keer dat Paris meedeed aan de Barkley Marathon, meldt de BBC. Tijdens haar debuut in 2022 lukte het haar om drie rondes te volbrengen, vorig jaar kwam ze tot de vierde ronde. De Britse is altijd blijven geloven dat ze de gehele ultramarathon kon voltooien. “Ik moest drie keer terugkomen, maar ik geloofde dat ik het kon. Het is het waard om tijd en moeite te steken in in iets dat je écht wilt.”

De beste prestatie van een vrouw voor Paris was die van Sue Johnston, die in 2001 in totaal 106 kilometer aflegde.

Kolven 

In 2019 verbrak Paris tijdens de 430 kilometer lange Montane Spine Race in Engeland het parcoursrecord met meer dan 12 uur. Opvallend detail: ze stopte tijdens deze race meerdere malen om melk af te kolven voor haar baby. 

De Barkley Marathon is niet alleen bekend vanwege de extreme afstanden die afgelegd moeten worden, maar ook door de bijzondere opdrachten die de ultralopers moeten volbrengen. Zo moeten de lopers tijdens hun tocht 9 tot 14 boeken vinden en daar de bladzijde met hun loopnummer uitscheuren. De race begint om middernacht wanneer Gary Cantrell, de bedenker van de race, een sigaret opsteekt. 

Martin Luther King 

Cantrell kwam samen met Karl Henn op het idee voor de race toen ze hoorden over de ontsnapping van James Earl Ray, de moordenaar van Martin Luther King junior. Ray ontsnapte uit de gevangenis en rende tijdens zijn vlucht 13 kilometer door het natuurpark waar de ultramarathon plaatsvindt. Cantrell riep toen dat hij dacht dat hij wel 160 kilometer door het gebied zou kunnen rennen. 

Karel kwam vorig jaar als eerste Belg ooit over de finish van de Barkley Marathon: 

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment