Deze namen worden genoemd voor het kabinet-Schoof I

Louise de GraafVoor de PVV worden de Kamerleden Fleur Agema en Leon de Jong (naast collega-Kamerleden ook partners) genoemd. Ook de naam van oud-Kamerlid Sietse Fritsma doet de ronde. Omdat de partijen hebben afgesproken dat de helft van de bewindslieden van ‘buiten de politiek’ zal komen doen ook de volgende namen de ronde: voor de PVV zijn dat Marco Pastors (JA21), Elbert Dijkgraaf (SGP), Fred Teeven (VVD) en Halbe Zijlstra (VVD).

Voor de VVD worden de namen van de Kamerleden Sophie Hermans en Eelco Heinen genoemd. Die laatste voor het ministerie van Financiën. Ook de naam van Mariëlle Paul, op dit moment minister voor primair onderwijs, doet de ronde. Net als die van VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski, zij zou in beeld zijn als minister van Digitale Zaken. De naam van ‘buiten’ is Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland).

Voor NSC-bewindslieden gaan de namen van Kamerleden Nicolien van Vroonhoven en Eddy van Hijum rond.

Verdeling posten

Voor BBB wordt aangenomen dat Kamerlid Mona Keijzer plaats zal nemen in het kabinet. Ook de naam van BBB-parlementariër Gijs Tuinman duikt op. Van buiten de politiek zouden Aalt Dijkhuizen (oud-bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research), Gert-Jan Oplaat (Eerste Kamerlid) en Bart Kemp (oud-voorzitter landbouwactiegroep Agractie).

Niet alleen over de namen wordt druk gespeculeerd, ook over de verdeling van de posten wordt druk gesproken. De ene bron zegt er vanuit te gaan dat er zo’n twintig ministers komen. De andere bron denkt 17. De een zegt dat er bij de verdeling ook rekening wordt gehouden met het aantal zetels in de Senaat (NSC 0, BBB 16) de ander wijst erop dat deze rechtse regering BBB niet nodig heeft voor een meerderheid in de Tweede Kamer.

Uitgaande van 17 ministers zou de verdeling 6 (PVV, inclusief de premier) 5 (VVD), 4 (NSC) en 2 (BBB) kunnen worden. 

Welke ministeries

De volgende vraag is de verdeling van de ministersposten. Wie krijgt welk ministerie? Daarover ontstond meteen ruis. Formateur Van Zwol wekte tijdens de persconferentie waar Schoof werd gepresenteerd de indruk dat de premier van alle vier de partijen is. En dat daarom de PVV als eerste een ander departement mag kiezen. Bij de VVD zien ze dat anders. Zij vinden dat de PVV de premier heeft geleverd en dus mogen zij daarna als eerste kiezen: het ministerie van Financiën.

Verder zal BBB waarschijnlijk aanspraak maken op Landbouw en zal de PVV Migratie willen doen. Mogelijk wil NSC vanwege bestaanszekerheid het ministerie van Sociale Zaken claimen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment