Eén op de vier hoofdmaaltijden was vorig jaar vegetarisch

Louise de Graaf31 procent van de Nederlanders nam nooit een vegetarische hoofdmaaltijd, terwijl 3 procent juist telkens voor vega koos, blijkt uit het onderzoek. Het werd gedaan samen met gezondheidsinstituut RIVM en het Voedingscentrum.

Flexitariërs 

Van de Nederlanders eet 5 procent helemaal geen vlees. 2 procent eet geen vlees maar wel vis (die worden pescotariërs genoemd). 2 procent neemt noch vlees noch vis (de vegetariërs). Een half procent voedt zich volledig plantaardig (de veganisten).

De meeste mensen onthouden zich dus niet van vlees, maar 22 procent van de Nederlanders kiest minstens drie dagen in de week voor een hoofdmaaltijd zonder vlees of vis (de flexitariërs).

Dat lijkt te maken te hebben met de opleiding van de consumenten. Van de volwassenen met een universitaire opleiding eet 45 procent minstens drie keer per week een vegetarische hoofdmaaltijd. Bij hbo-opgeleiden is dat 32 procent en bij mensen met een (v)mbo- of havo-/vwo-opleiding 19 procent.

Klimaat én kosten

Het klimaat is meest genoemde reden om geen of minder vlees te eten. In 2023 speelden de kosten van vlees echter ook en vaker een rol.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment