FIOD doet huiszoeking bij PVV-senator Gom van Strien ‘om omkoping en oplichting’

Louise de GraafEen woordvoerder van de fiscale opsporingsdienst FIOD bevestigt berichtgeving van NRC dat er een huiszoeking wordt gedaan. Dit is in het kader van ‘een lopend onderzoek’, meer details wil de woordvoerder niet kwijt. 

Limburgse Arcen

Volgens de krant stonden medewerkers van de FIOD vanochtend even voor 07.30 uur bij het huis van de 72-jarige senator. Hij woont in het Limburgse Arcen in een buitengebied. 

“Vanaf de weg was te zien dat Van Strien druk stond te overleggen met twee opsporingsambtenaren, terwijl anderen verhuisdozen naar binnen brachten”, schrijft NRC. Even later werd een doos met documenten naar buiten gebracht. 

Van Strien werd na de Tweede Kamerverkiezingen eind vorig jaar verkenner. Kort daarna werd bekend dat Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht al eerder aangifte tegen hem hadden gedaan in verband met fraude. Via een bedrijf dat op naam van zijn echtgenote stond, zou hij geld hebben weggesluisd. 

De PVV-senator had zowel de zaak als de aangifte bewust verzwegen voor partijleider Geert Wilders. 

Later gaf Van Strien toe dat dit ‘een stommiteit’ was. Geert Wilders noemde het hele incident ‘een valse start’ van de kabinetsformatie. “Ik wist ook niet wat er speelde. Ik had het graag geweten”, zei Wilders. 

‘Politieke afrekening’

Van Strien heeft telkens beweerd dat hij onschuldig is. In een interview met De Telegraaf zei hij vorig jaar dat sprake is van ‘een politieke afrekening’.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment