Formerende partijen zijn volgens Van der Plas ‘goed op koers’

Louise de Graaf “Zie ik er diep ongelukkig uit?”, is de retorische vraag die Pieter Omtzigt van NSC terugvuurt op de vraag hoe de onderhandelingen verlopen.

Vier partijen 

Deze week hebben de vier onderhandelen partijen PVV, VVD, NSC en BBB alleen op dinsdag, woensdag en donderdag met elkaar gesproken. Omtzigt noemt het een ‘misverstand dat als wij niet praten we niet aan het werk zijn’ als wordt gevraagd of het niet nodig is om vaker te onderhandelen. “Het is heel nuttig om heel goed voorbereid te zijn en dan te kijken waar je het met elkaar eens bent.” 

In het paasweekend zegt de NSC-leider tot ‘diep in de nacht’ bezig te zijn geweest met voorbereidend werk.

Vandaag was het thema financiën. Ook dinsdag spraken de partijen hier al over. Geld is een struikelblok in de formatie. PVV en NSC vinden namelijk dat het ministerie van Financiën jaar na jaar te zuinigjes begroot, waarna er miljarden overblijven in de schatkist. 

In een eerdere informatiefase was het aanleiding voor NSC-leider Pieter Omtzigt om weg te lopen van de onderhandelingstafel. De partijleiders willen niet zeggen hoeveel voortgang ze hebben geboekt op dit onderwerp.

Nog zes weken 

PVV, VVD, NSC en BBB zijn eind maart begonnen met de inhoudelijke onderhandelingen. Ze hebben onder meer gesproken over onderwijs, volkshuisvesting en infrastructuur. Er kwamen verschillende experts en partijen om de politici bij te praten. 

De twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol hebben nog zes weken te gaan voordat ze hun verslag af moeten hebben. In een reactie zei het tweetal verder de verdieping ‘in te zijn gegaan met de onderhandelende partijen’. “We proberen niet alleen de afzonderlijke puzzelstukjes te bespreken, maar ook een beetje te kijken hoe puzzelstukjes bij elkaar kunnen komen.”
 Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment