Het recept bestaat uit twee delen. Hugo begint met de Franse linzensalade met gerookte kip. Verderop in het recept lees je hoe je de roomrijst met fruit maakt.
Franse linzensalade met gerookte kip
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten (houd er daarnaast rekening mee dat het gerecht tijd nodig heeft om af te koelen)
Ingrediënten:
- 1 winterpeen
- 2 sjalotten
- 200 gr. kleine groene of kleine bruine linzen & beluga linzen
- 3 eetlepels dragonazijn
- 2 theelepels pittige mosterd
- 100 ml olijfolie extra vergine
- zout en peper
- 1 komkommer
- 1 bos radijzen
- 75 gr. gemengde pitten
- 200 gr. gerookte scharrelkipfilet
- klein bosje basilicum en/of eetbare bloemen
- stokbrood als bijgerecht
Bereidingswijze
Stap 1: Schil en snijd de peen in kleine blokjes. Pel en halveer 1 sjalot en snijd de halve sjalot in hele kleine blokjes. Houd de andere helft apart.
Tip: Krijg je snel traanogen van uien? Neem een slok water en houd deze in je mond terwijl je de ui snijdt.
Hugo’s linzencollege: Wist je dat er verschillende soorten linzen bestaan? Le Puy linzen worden graag gebruikt door chefs, omdat de linzen stevig van textuur zijn en daardoor niet hun vorm verliezen. Hierdoor zijn ze ideaal voor in een salade, maar niet voor in de soep. Dan zijn er ook nog de mooie, zwarte Beluga linzen, bruine en de rode linzen.
Stap 2: Doe de linzen met de peen, een snuf zout en de (eventueel ongepelde) gehalveerde sjalot in een pan. Voeg water toe totdat de linzen 2 cm onderstaan en breng aan de kook.
Zelfs het velletje van de sjalot is een echte smaakmaker! Je kunt het vel er daarom gerust omheen laten zitten wanneer je deze in de pan doet.
Stap 3: Draai het vuur laag en kook de linzen in circa 20 minuten gaar. Het is de bedoeling dat de linzen al het vocht opnemen en nét droog koken. Laat de linzen afkoelen en verwijder de sjalot.
Hugo’s linzencollege: Wist je dat er verschillende soorten linzen bestaan? Le Puy linzen worden graag gebruikt door chefs, omdat de linzen stevig van textuur zijn en daardoor niet hun vorm verliezen. Hierdoor zijn ze ideaal voor in een salade, maar niet voor in de soep. Dan zijn er ook nog de mooie, zwarte Beluga linzen, bruine en de rode linzen.
Stap 4: Doe de azijn en mosterd in een kom. Voeg al kloppend de olijfolie erbij. Breng op smaak met zout en peper. Pel en snipper de tweede helft van de sjalot fijn en meng de sjalot in de kom.
Stap 5: Snijd de komkommer in vieren, verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer in kleine blokjes.
Tip: De zaadlijsten van de komkommer zitten vol met water met als resultaat een waterige salade. Om voedselverspilling te voorkomen kun je de zaadlijsten daarentegen wél gebruiken voor een lekkere kan komkommerwater of als verdunner voor je vitaminerijke smoothie.
Stap 6: Snijd de worteltjes en bladeren van de radijzen en snijd de radijzen in plakjes. Schep de komkommer, radijzen, linzen en peen vervolgens door de dressing.
Stap 7: Rooster de pitten lichtbruin.
Stap 8: Schep de salade in diepe borden of kommen. Snijd de kip in plakjes en leg het op de salade. Bestrooi de salade met de lichtgeroosterde pitten.
Stap 9: Bestrooi de salade met basilicumblaadjes en/of eetbare bloemen. Serveer het samen met stokbrood.
Bereidingswijze
Stap 1: Doe de rijst samen met de melk en suiker in een steelpan.
Stap 2: Snijd de vanillestok overlangs open, schraap het merg eruit en voeg het toe aan de steelpan.
Tip: Gooi het vanillestokje vooral niet weg, maar doe het bijvoorbeeld in een pot met suiker om zelf vanillesuiker te maken.
Stap 3: Voeg een stuk dungesneden oranje sinaasappelschil toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de rijst in 13 tot 15 minuten gaarkoken. Roer het regelmatig door.
Laat de gaargekookte rijst vervolgens helemaal afkoelen en verwijder de sinaasappelschil.
Stap 4: Klop de slagroom lobbig en spatel door de afgekoelde rijst.
Tip: Als laatste toevoeging aan het mengsel kun je eventueel wat roomboter, een eidooier of ongezoete slagroom opkloppen voor een romige rijst.
Stap 5: Schep de roomrijst in glazen of coupes. Snijd het fruit eventueel in partjes en verdeel het fruit mooi over de glazen.