‘Ga het water niet in’: roeiwedstrijd Oxford kampt met poepbacterie

Louise de GraafDe Britse autoriteiten waarschuwden deze week voor een poepbacterie in de rivier de Thames. De hoeveelheid E.coli in het water is tien keer hoger dan de maximum toegestane hoeveelheid. 

Dit weekend wedstrijd

Het nieuws komt op een onhandig moment voor Oxford en Cambridge, twee universiteiten die al eeuwenlang een jaarlijkse roeiwedstrijd in de rivier organiseren. Dit weekend vindt de wedstrijd plaats en er worden volgens de organisatoren 250.000 toeschouwers verwacht. Miljoenen Britten volgen de wedstrijd op tv. 

De roeicoach van de Oxford University, Sean Bowden, noemt de situatie tegenover Britse media ‘een nationale schande’. “We willen niet dat mensen ziek worden”, zegt hij. De autoriteiten hebben niet alleen opgeroepen om niet het water in te gaan, ook moeten roeiers met open wonden oppassen voor het water. 

Het winnende team gooit de stuurman en -vrouw traditiegetrouw in het water, maar dat mag volgens de gezondheidswaarschuwing niet. Toch sluit Bowden niet uit dat het toch gaat gebeuren. “Tien seconden in het water is een klein risico, niet?”, zegt hij tegen The Guardian. 

Sinds 1829

De roeicoach hoopt dat de roeiwedstrijd de aandacht helpt vestigen op de slechte waterkwaliteit in Engeland. “We hopen dat we dit kunnen helpen veranderen.” 

De roeiwedstrijd tussen Oxford en Cambridge werd in 1829 voor het eerst georganiseerd. Sinds 1856 gaat het om een jaarlijkse wedstrijd. Vrouwelijke roeiers deden in 1927 voor het eerst mee, maar een jaarlijkse wedstrijd voor vrouwen vindt pas sinds de jaren 60 plaats. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment