Inleveren op persoonlijke hygiëne: ‘Maaltijd belangrijker dan maandverband’

Louise de GraafWaar de vraag naar de producten hoog is, heerst vaak schaamte. “Menstruatiearmoede heeft een groot effect op het dagelijks leven van mensen”, zegt Lotte Meerhoff, woordvoerder van het Armoedefonds.

“Als je moet kiezen tussen een maaltijd voor je kinderen of menstruatieproducten, kiezen mensen vaak voor eten. Je wordt gedwongen in te leveren op je persoonlijke hygiëne, terwijl menstruatieproducten een basisbehoefte zijn.”

Dankbaar

De uitgiftepunten staan in buurthuizen, bibliotheken, scholen en voedselbanken door heel Nederland. De vraag ernaar blijft groeien, zegt Marie-Lou Florisson van de Voedselbank Amsterdam. “Er zijn ongeveer 1200 vrouwen die gebruikmaken van onze menstruatieproducten. We merken dat ze er echt dankbaar voor zijn. Ongeveer twee jaar zijn we hier nu mee bezig en mensen blijven ernaar vragen.”

Dat blijkt bij een uitgiftepunt in Lelystad. Beheerder Lara ziet daar schrijnende gevallen. Sommige vrouwen gebruikten wc-papier, anderen kwamen nooit het huis uit als ze ongesteld waren omdat ze geen menstruatieproducten kunnen betalen. “Het zou eigenlijk gratis in winkels aangeboden moeten worden. Het is een basisproduct dat iedere vrouw nodig heeft. Je moet niet in angst zitten dat je doorlekt.”

Het Armoedefonds zegt dat met de landelijke uitgiftepunten meer dan 165.000 vrouwen in Nederland worden bereikt. Uitbreiding naar meer locaties blijft nodig, vindt het fonds. “Er is nog niet in elke gemeente een uitgiftepunt. Het is geen luxe, maar een basisproduct om te kunnen deelnemen aan de samenleving.”

Wat bij veel uitgiftepunten ook wordt gemerkt, is dat schaamte een rol speelt bij de mensen die iets komen halen. Sommigen komen ‘s avonds de producten uit een afhaalkastje halen omdat het buiten dan donkerder is en ze dan anoniemer zijn. 

Bianca Pouw, die werkt bij een uitgiftepunt in Overloon, zegt: “Wij zitten op een industrieterrein en merken dat spullen vaak worden meegenomen aan het eind van de middag of begin van de avond, als de bedrijven gesloten zijn en de meeste mensen al naar huis zijn.”

Ze kon zich eerst niet voorstellen dat dit probleem ook in Nederland speelde. “Maar ook hier blijkt het hard nodig. Als je voor het eerst hoort dat sommige meisjes op school lessen missen omdat ze geen maandverband of tampons kunnen kopen, kun je dat gewoon niet geloven.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment