Israël laat tijdelijk noodhulp toe in Noord-Gaza na telefoontje Biden

Louise de GraafVannacht liet de regering van  de Israëlische premier Benjamin Netanyahu weten dat de Erez-grensovergang in het noorden van de Gazastrook weer open gaat voor humanitaire hulp aan het gebied. 

Ook mag de Israëlische haven van Ashdod, zo’n 40 kilometer ten noorden van Gaza, gebruikt worden voor de levering van hulpgoederen voor de Palestijnen. Zo zegt Netanyahu ‘een humanitaire crisis te voorkomen’. 

Afgesloten van de wereld

Sinds de oorlog tussen Hamas en Israël begon, sloot Israël Gaza af van de rest van de wereld. Om de Palestijnen toch enigszins te kunnen helpen, voerden verschillende landen de afgelopen weken bijvoorbeeld luchtdroppingen uit. 

De ommezwaai van Israël komt na een telefoontje van Joe Biden. De Amerikaanse president riep Netanyahu gisteravond op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Ook vroeg hij Israël de ‘onacceptabele humanitaire situatie’ in Gaza te verbeteren. 

Duidelijke waarschuwing Biden

Voor het eerst gaf Biden een duidelijke waarschuwing af: hij zei dat de stappen die Israël nú neemt, bepalend zullen zijn voor het Amerikaanse beleid. 

Volgens het Witte Huis sloeg Biden deze strengere toon aan na ‘groeiende frustratie’. Het telefoontje tussen de twee leiders duurde nog geen half uur. 

De Amerikaanse president vroeg Netanyahu ook om minder geweld tegen burgers en hulpverleners. Eerder deze week kwamen zeven mensen uit meerdere landen om bij een Israëlische aanval op een hulpkonvooi van World Central Kitchen (WCK). 

Israël zou de hulpverleners ‘systematisch’ hebben aangevallen: 

De beslissing om de Erez-grensovergang te heropenen en meer noodhulp in Gaza toe te laten is volgens The New York Times ‘een eerste handreiking’ van Israël aan Amerika. 

Het Witte Huis heeft vannacht meteen gereageerd op de aankondiging van Israël. “Deze maatregelen moeten nu snel en volledig worden geïmplementeerd”, zei een woordvoerder. 

De Verenigde Staten hebben Israël voorzien van cruciale militaire en diplomatieke steun in de bijna zes maanden durende oorlog met Hamas.  

Wanneer de hulp aan het noorden van Gaza via bijvoorbeeld de haven van Ashdod op gang komt, is onduidelijk. De Spaanse hulporganisatie Open Arms zei gisteren nog net als WCK te stoppen met de levering van hulpgoederen over zee. De aanval op hulpverleners was volgens de organisaties ‘een pijnlijk keerpunt’.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment