Justitie: ‘Peter Gillis haalde enveloppen met cash op’

Louise de GraafBijna vijf geleden vielen de politie en de FIOD, de inlichtingen- en opsporingsdienst van de Belastingdienst, binnen op verschillende locaties van de Oostappen-groep. De verdachten en de bedrijven zouden volgens justitie bewust verkeerde informatie hebben verstrekt aan de Belastingdienst. Ook zou er niet op tijd aangifte van vennootschapsbelasting zijn gedaan, met als doel er financieel gewin uit te halen.

Volgens de officieren van justitie zijn er tussen 2014 en 2019 huisjes verhuurd zonder deze op te nemen in de administratie. Ze werden verhuurd aan zogenaamde ‘Rangers’, een term voor de zwarte verhuur. “De betaling voor de huisjes was contant. De verhuur was niet zichtbaar in het reserveringssysteem. De huisjes werden geblokkeerd, zogenaamd voor onderhoud. Hierdoor leek het logisch dat deze niet werden verhuurd. Door de constructie is een heleboel omzet buiten de boeken gebleven en is er te weinig belasting betaald.”

Het Openbaar Ministerie stelt dat Peter de opdracht gaf en ook betrokken was bij uitvoering van de fraude. “Hij haalde regelmatig de enveloppen met cash op en vernietigde documenten”, stelde de officier van justitie.

Niet alleen Peter staat terecht, ook zijn ex-partner en dochter Inge moeten zich verantwoorden voor de rechter. Zij waren dinsdag niet aanwezig. De vrouw is de moeder van Inge en was tussen 1986 en 2017 getrouwd met de ondernemer. De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt op een later moment plaats.

Peter wilde voorafgaand aan de zitting niet reageren op vragen. “Dit is een zaak die in de rechtbank moet dienen en niet in de media”, liet hij weten. Hij ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan belastingfraude. Aan het einde van de zittingsdag zal hij gebruik maken van zijn laatste woord.

Naast de fraudezaak lopen er nog meer procedures tegen Gillis. Zo vervolgt justitie hem van mishandelingen en bedreiging van zijn ex-vriendin Nicol Kremers. Ook lopen er diverse rechtszaken voor schimmige constructies op vakantieparken, onder andere over het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten en brandgevaar. Ook raakte de vakantiemagnaat meerdere vergunningen kwijt.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment