Kijkers verdeeld over ‘steenrijke’ zoon die ‘straatarme’ moeder toespreekt

Louise de GraafMarjolein en Monique leven met een weekbudget van 1750 tegenover 50 euro twee heel verschillende levens. Toch hebben ze een verdrietig verleden met elkaar gemeen. Beide vrouwen werden slachtoffer van huiselijk geweld. Monique, die er zelfs door in het ziekenhuis belandde, raakte in de nasleep hiervan haar baan kwijt en zit in de bijstand. Marjolein daarentegen werkt vanuit haar villa op Ibiza als trainer, spreker en auteur. 

“De droom die ik heb voor mijn kinderen, is dat ze het nooit zo zwaar krijgen als ik”, zegt Monique over de traumatische gebeurtenis voor het gezin. “Helaas hebben ze daar al wel een deel van meegekregen, maar ik hoop dat ze het verder beter gaan doen dan dat ik het heb gedaan.” En hoewel ze nu geniet van een rijk bestaan op Ibiza, heeft ook Marjolein armoede gekend en bij de voedselbank gelopen. “Elke week als ik daar kwam, kreeg ik een knuffel en zeiden ze: ‘Welkom in de familie'”, herinnert ze zich in tranen. 

Kijkers leven met beide vrouwen mee, maar Marjoleins zoon Shaban heeft weinig begrip voor het huis dat qua hygiëne wensen te over laat van het arme gezin. En dat laat hij Monique tijdens het eindgesprek weten ook. 

“Het is niet heel hygiënisch in het huis, het is best wel stoffig en het ruikt ook niet echt fris”, deelt Shaban Monique mede. “Wij waren ook arm, maar ons huis was nooit echt vies. En ik denk dat als je huis niet opgeruimd is, je niet altijd even helder kunt nadenken.” En daar houdt z’n kritiek nog niet op. “Ik had gezien dat je ook rookt. We weten dat je je rijbewijs graag wilt halen, maar is het niet fijn dat je dan het roken volledig opzij zet en het daaraan besteedt?” 

“Dat zou het zeker zijn als het me zo makkelijk af zou gaan”, reageert Monique wat lachend op Shabans retorische vraag. “Maar het lukt me gewoon niet.” Voor de camera zegt de moeder de opmerkingen van de jongen ’emotioneel confronterend’ te vinden. “Voelde ook een beetje hard. Vind niet dat ik dat helemaal verdiend heb.” Moeder Marjolein prijst Monique juist om haar eerlijkheid. 

Kijkers zijn verdeeld over de toespraak van de steenrijke zoon. ‘Zo, die jongen zegt even alles wat hier aan commentaar is geleverd’, pent een kijker op socialmediaplatform X. ‘Die zoon klapt er kritisch in… en gelijk heeft-ie’, vindt een ander. Andere kijkers vinden het ‘vernederende, pijnlijke tv’, voor het arme gezin. ‘Snotneus’, bijt iemand Shaban toe. ‘Verwijten dat ze haar huis beter moet schoonmaken! Snob!’ Nog een ander vindt het ‘stuitend dat die jongen haar zo beoordeelt’. ‘Monique is beschadigd door geweld in haar kindertijd. En ook nog eens tijdens haar huwelijk.’ 

‘Dus omdat ze arm is en veel heeft meegemaakt mag je niet zeggen waar het misgaat? Shaban heeft gelijk’, brengt een andere kijker daar weer tegenin. En: ‘Als je geholpen wilt worden klinkt het niet hard, maar eerlijk. Zoon legt de vinger op de zere plek en terecht.’

Steenrijk, Straatarm is welke woensdag om 20.30 uur te zien op SBS6. Je kunt de aflevering hier terugkijken.

Eerder verscheen ook de dochter van Jan des Bouvrie in het programma: Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment