Knoflook snijden, persen of raspen: dit doet het met de smaak

Louise de GraafSterkte van de knoflooksmaak

Misschien denk je er niet snel bij na, maar de manier waarop je knoflook snijdt heeft ontzettend veel invloed op de smaak. En dan met name de sterkte van de knoflooksmaak. Want hoe fijner je de knoflook snijdt, hoe scherper de smaak zal zijn. Dit heeft alles te maken met de gebroken cellen van de knoflookteen waardoor er een bepaalde reactie in gang wordt gezet. Hoe meer cellen je breekt, des te scherper wordt de smaak. Kortom, wanneer je knoflook perst of raspt is de smaak het allersterkst en veel scherper dan wanneer je een knoflook in stukjes of plankjes snijdt. Wanneer je de knoflookteen alleen plet of zelfs heel laat zal de smaak een stuk milder zijn.

Fijngesneden en geperste knoflook

Knoflook die je perst of heel fijn snijdt is erg lekker wanneer je het in de pan laat karamelliseren in een laagje hete olie. Hierdoor krijg je namelijk een heerlijke, zoete smaak. Toch moet je in dit geval extra goed opletten, want fijngesneden of geperste knoflook brandt ook veel sneller aan, waardoor je al snel een bittere smaak krijgt. Ook wanneer je knoflook te lang meekookt moet je hier goed mee opletten, want ook dan kan de smaak bitter worden. Bang dat je hiermee de mist in zal gaan? Dan kun je het beste voor grotere stukken knoflook kiezen.

Hele knoflookteen voor de luie kok

Heb je echt een hekel aan knoflook snijden – logisch met al die velletjes en die plakkende teentjes ­– dan kun je ook de luie kok uithangen en gewoon een heel teentje in het gerecht verwerken. Vooral wanneer een gerecht lang moeten pruttelen is dit prima te doen, aangezien de knoflookteentjes dan vanzelf al uit elkaar vallen. Moet het gerecht maar vrij kort koken, dan kun je evengoed hele teentjes gebruiken maar kun je deze het beste wel even verwijderen vlak voor je het gerecht serveert!

Fijngesneden rauwe knoflook voor sausjes of dressings

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je knoflook rauw verwerkt in een saus of dressing. In dat geval kun je het beste voor geperste, fijngesneden of geraspte knoflook kiezen. Zo haal je de lekkere knoflooksmaak extra goed naar boven. Het is echter aan jou hoe scherp deze smaak mag zijn en of je voor de pers of rasp kiest of toch maar voor de mildere gesneden knoflook gaat.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment