Koning Willem-Alexander opent samen met Israëlische president Nationaal Holocaustmuseum

Louise de GraafHet museum is gevestigd in de voormalige Hervormde Kweekschool en vertelt het verhaal van de Jodenvervolging in Nederland. Het realiseren van het museum had heel wat voeten in de aarde, zei directeur Emile Schrijver eerder deze week. “We hebben een enorme campagne gedraaid en 32 miljoen euro opgehaald. Een enorme hoeveelheid geld.” 

Bijdrage ministerie

Vooral de grote bijdrage van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2017, namelijk 5,6 miljoen euro, was een ‘beslissend moment’. Hierdoor wilden meer partijen meedoen. “Ik kon laten zien dat de overheid meedeed. Dat heeft enorm uitgemaakt.”

Behalve de koning zijn ook demissionair premier Mark Rutte, demissionair staatssecretaris Fleur Gräper-van Koolwijk (Cultuur en Media) en demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) bij de opening aanwezig. 

Israëlische president

Ook de Israëlische president Isaac Herzog woont de opening bij. Volgens het Joods Cultureel Kwartier, waar het museum onder valt, vertegenwoordigt Herzog onder meer de Nederlandse Holocaustoverlevenden die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël emigreerden om daar een nieuwe toekomst op te bouwen.

Vanwege de komst van Herzog is een demonstratie aangekondigd. Meer dan tweehonderd moskeeën, verenigd in het samenwerkingsverband K7, riepen eerder deze week de koning op Herzog niet te ontvangen.  De Rijksvoorlichtingsdienst liet daarover in een reactie aan persbureau ANP weten dat de koning gewoon aanwezig zal zijn omdat het ‘museum van grote betekenis en nationaal belang’ is.

Oproep tot arrestatie

Het samenwerkingsverband zegt dat Herzog ‘zeer omstreden’ is, onder meer omdat hij eind 2023 in het Hebreeuws de tekst ‘Ik vertrouw op je’ schreef op een enorme granaat die afgevuurd werd op het dichtbevolkte Gaza. Een van de demonstrerende organisaties, de Joodse organisatie Erev Rav, roept op de president vandaag ‘te arresteren voor het aanzetten tot genocide op de Palestijnen’.

Het museum over de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland opent morgen voor het publiek.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment