MIVD: weer Russisch spionageschip op Nederlands deel Noordzee aangetroffen

Louise de Graaf“Nederland is een aantrekkelijk doelwit, onder meer omdat het een belangrijk militair knooppunt is”, zegt Reesink. “Ook liggen er in de Noordzee veel dataknooppunten, waarin Rusland geïnteresseerd is om mogelijk fysiek te saboteren. Om deze sabotage te voorkomen, werken we samen met overheidsdiensten, kennisinstellingen en de private sector.”

Het Russische schip werd tijdens zijn aanwezigheid in de Noordzee geschaduwd door Nederlandse marine-eenheden.

Ook schrijft de dienst dat het vorig jaar heeft geholpen om vitale infrastructuur van Oekraïne en andere Europese partners te beschermen tegen Russische hackers. Om wat voor infrastructuur het dan gaat wil de dienst verder weinig zeggen.

Maar MIVD-directeur Reesink benadrukt wel dat er hard wordt gewerkt om te voorkomen dat de Russen daarin succesvol zijn. “Ik moet er niet aan denken dat Rusland erin slaagt om bijvoorbeeld het Nederlandse energienetwerk plat te leggen. Dat zou onze samenleving kunnen ontwrichten en dat vinden we een zorgwekkende ontwikkeling.”

Nederlandse aanvoerroute

De MIVD ziet sinds de grootschalige Russische invasie in Oekraïne een toename in cyberspionage. Via cyberspionage probeert Rusland inzicht te krijgen in onder meer transporten van westerse militaire middelen, zowel binnen als buiten Oekraïne. Doordat Nederland deel uitmaakt van die aanvoerroute is het ook doelwit van Russische spionage.

Ook de aanwezigheid van internationale organisaties in Nederland zorgt voor Russische interesse. Het gaat onder meer om organisaties die onderzoek doen naar mogelijke Russische  oorlogsmisdaden in Oekraïne, zoals het International Criminal Court (ICC) en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment