‘Morgen boekenmarkt op school?! Waarom weten wij daar weer niets van?’

Louise de Graaf“Mama papa, mag ik morgen op een kleedje met boeken en als het mag wil je dan de meester appen want die moet het vandaag weten en het lijkt me zo leuk.” Dat was zo ongeveer de boodschap van Olle (9) toen hij thuiskwam uit school. 

“En nu nog een keer rustig, alsjeblieft”, zei ik. Hij vertelde, tijdens het eten van een middagsnackje, het verhaal opnieuw. Blijkbaar was de volgende dag een soort marktplaats voor boeken in de school. Hij wilde ook meedoen.

“Waarom weten wij dat nou weer niet?”, mopperde manlief. “Dit is toch typisch iets wat ze al hadden kunnen aankondigen?” Ik knikte, maar niet al te enthousiast, want het zou zomaar aan ons kunnen liggen dat we dit niet wisten. 80 procent van de berichten van de school lazen we niet meer. Het waren er te veel, ze waren te lang en onsamenhangend.

Kleedje mee, meester appen 

Ik keek in de berichtenapp. Er stond niets in de groepschat, ook niet bij de berichten van de meester. Bij de overige algemene berichten dan? Na drie keer scrollen had ik het gevonden. “Het is al wel medegedeeld hoor”, zei ik. “Waar dan?”, manlief scrolde nog even door. “Onder het algemene bericht van de leerkrachten.”

Ja, het was een tijdje zoeken. “Oh”, zei manlief, “je mag boeken verkopen voor 50 cent of een euro per stuk, kleedje mee, meester appen.” Manlief begon te tikken.

“Leuk!”, zei ik, en sprintte naar boven voor boeken en een kleedje. “Hier, mijn oude yogamatje, en deze boeken mag je verkopen. Allemaal een euro, want ze zijn gloednieuw.” Ik pakte etiketjes zodat Olle de prijs op de boeken kon plakken. “Nee joh, je wil toch verkopen?”, zei manlief. “Doe allemaal maar vijftig cent.”

Vijf euro verdienen 

Ik knarste met mijn tanden, we plakten overal een etiket met daarop ’50 cent’. “Zo, tien boeken, als je je best doet kun je vijf euro verdienen. Hier, twee euro wisselgeld”, zei manlief, die wat muntjes overhandigde. Olle glunderde. Hij pakte de boeken voorzichtig in een tas en deed het matje bovenop.

Die middag kwam hij thuis met vier boeken en 8 euro. “Dit klopt niet”, zei ik, alsof ik zojuist de nieuwste blurry foto van Kate Middleton had bestudeerd. “Als je vier boeken over hebt, dan heb je er zes verkocht. Dat is drie euro.” “Nee, want ik heb de prijs verhoogd naar 1 euro per boek”, antwoordde Olle. “Ik heb de etiketjes eraf gehaald en een euro gevraagd. En ik heb twee boeken gekregen.”

Handige salesman 

“Wil je dat geld even storten op mijn rekening? Dankjewel”, ging hij verder, en liet me achter met de boeken. “Wil je die niet lezen?”, vroeg ik. “Nah… later misschien.” De boekenweek was, kortom, geslaagd. En als mijn zoon er geen passie voor lezen door had ontwikkeld, dan was er in ieder geval een handige salesman in hem opgestaan. 

Geen aflevering van ‘bij ons thuis’ missen? Klik dan op de ‘Bij ons Thuis’-tag en vervolgens op volgen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment