Musk loopt megabeloning van 55 miljard mis door beslissing rechter

Louise de GraafDe steenrijke zakenman kreeg het pakket al in 2018 toegezegd bij Tesla. Het ging om het grootste beloningspakket ooit voor een bedrijfsbestuurder, maar een aandeelhouder bestempelde de megabeloning als buitensporig. Een rechter in Delaware is meegegaan in deze redenering.

Aandelenopties

Het gaat namelijk niet om een beloning die Musk in contanten kreeg, maar in plaats daarvan kreeg hij aandelenopties toegezegd voor als hij met Tesla bepaalde doelstellingen kon behalen.

Dat het bedrag zo hoog uitpakt, komt omdat de beurskoers van Tesla in de loop der jaren flink is gestegen.

Richard Tornetta, een kleine belegger in Tesla, vond de bonus niet deugen en spande in 2018 een zaak aan. Destijds was er veel speculatie dat de beurskoers van Tesla wel eens tot grote hoogte zou kunnen stijgen.

Tornetta vond het daarnaast oneerlijk dat Musk de beloning toegewezen kreeg van een bestuur dat eigenlijk volledig onder zijn controle zou staan. Zo was een van de betrokken bestuurders zijn broer Kimbal Musk.

Zaak krijgt mogelijk vervolg

Toch is de zaak niet zo simpel. Advocaten van Musk hebben er eerder op gewezen dat het voorstel in grote meerderheid is aangenomen door de aandeelhouders van Tesla.

Door de bonus zou Musk daarbij gefocust zijn geweest op het beter maken van Tesla. En daaraan zou te danken zijn dat de beurskoers zo hard is opgelopen, wat in het belang is van alle aandeelhouders. Tegen de uitspraak kan nog beroep worden aangetekend.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment