Rens, freelancejournalist uit Tilburg en ‘hartstochtelijk frietzegger’, nam de tijd om 153 menukaarten van Nederlandse cafetaria’s en snackbars onder de loep te nemen. Menukaarten met patat erop kregen een rood bolletje, friet en frites een groen bolletje.
Onze brandende vraag: waarom? “Het is een van de culturele discussies die Nederland het meeste bezighoudt”, zegt Rens lachend tegen RTL Nieuws. “Iedereen heeft er een sterke mening over. Dus ontzettend interessant om daarnaar te kijken.”
Boven en onder de rivieren
Voordat Rens met de kaart begon, had hij wel een idee over hoe de grens er ongeveer uit zou zien. “Ik wist, de grens moet ergens in het midden liggen. Ik had in mijn hoofd dat hij precies op de grens van Brabant of de rivier de Waal zou liggen, een soort natuurlijke afscheiding. Boven de rivier patat, beneden de rivier friet, maar dat is dus niet zo.”
Want uit de rondgang van Rens blijkt dat de patat-frietgrens veel beweeglijker is. Hij volgt niet de loop van de rivier en ook niet de grens van de provincie. De lijn slingert heen en weer en neemt soms een heuse U-bocht. Helemaal verrassend volgens Rens: bijna tot aan de grens van provincie Utrecht wordt friet gezegd. “Hij ligt dus veel hoger dan gedacht.”
Vanzelfsprekend vallen Brabant en Limburg volledig in frietgebied. In die provincies schittert geen enkel rood patatbolletje. Andersom daarentegen wel. Want daar op de kaart, helemaal in het noorden, is het groen. “Groningen is een soort frietenclave in patatgebied”, concludeert Rens.
Overigens konden sommige snackbars niet worden meegenomen in de lijst van Rens. “Op het menu stond dan patatje stoofvlees, en in de beschrijving stond portie friet. Dan wordt het wel heel lastig. Dan wordt het een snackbar met een identiteitsprobleem.”