Nederlanders betalen vaak te veel voor hun zorgverzekering

Louise de GraafDat komt door het grote aanbod aan zorgverzekeringen die niet, of nauwelijks van elkaar verschillen, waardoor mensen moeite hebben om de verschillen te begrijpen. Daardoor kiezen ze vaak een basisverzekering waarvoor ook een goedkoper alternatief bestaat.

Ruim 100 euro besparen

Gemiddeld had vorig jaar 103 euro per verzekerde bespaard kunnen worden, volgens berekeningen van de ACM en de NZa.

Ook blijkt uit het onderzoek van de twee toezichthouders dat verzekerden soms een duurdere basisverzekering hebben dan eigenlijk nodig is, omdat dat een voorwaarde van de verzekeraar is voor uitgebreidere aanvullende verzekeringen.

Prijsverschillen

Het aanbieden van dezelfde polis voor andere prijzen, zogeheten premiedifferentiatie, is verboden in Nederland. Maar doordat zorgverzekeraars kleine verschillen aanbrengen, zoals een verschil van vijf procentpunt in het vergoedingspercentage van niet-gecontracteerde zorg, kunnen er alsnog prijsverschillen ontstaan.

Ook mogen de prijzen bijvoorbeeld verschillen als dezelfde polis binnen hetzelfde concern door verschillende verzekeraars wordt aangeboden.

Aanbevelingen

De ACM en de NZa doen aanbevelingen aan beleidsmakers, de wetgever en zorgverzekeraars om het kiezen van een zorgverzekering makkelijker te maken.

“Dan hebben wij het bijvoorbeeld over strengere regelgeving rond premiedifferentiatie, waardoor het moeilijker wordt om bijna gelijke polissen te verkopen”, zegt ACM-woordvoerder Rick van Tol. “Denk ook aan regels om te voorkomen dat mensen een duurdere basisverzekering moeten nemen, als zij een aanvullende verzekering willen hebben. Misschien zal ook de Zorgverzekeringswet aangepast moeten worden.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment