Omtzigt gerustgesteld over Faber: ze hoeft uitspraken niet terug te nemen

Louise de Graaf“We gaan mensen geen uitspraken laten terugnemen”, zei Pieter Omtzigt bij Nieuwsuur. Hij gaat ervan uit dat alle ministers zich zullen houden aan de afspraken die zijn gemaakt in het hoofdlijnenakkoord en in de verklaring waarin alle vier de coalitiepartijen afspraken de rechtsstaat te respecteren.

Crisisoverleg

PVV’ers Marjolein Faber is voorgesteld als kandidaat-minister van Asiel en Migratie. Dat zorgde vrijdag voor een crisis binnen de coalitiepartijen omdat zij volgens VVD-leider Dilan Yeşilgöz ‘niet onomstreden’ is.

Na crisisoverleg vrijdag liet Faber op X weten dat er ‘commotie is over mijn uitspraken die ik in het verleden heb gedaan als lid van de oppositie’. “Als lid van het kabinet zal ik mij natuurlijk uiten binnen de lijnen van het Hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring”, schreef ze. 

“Dat is een hele goede zin, het stelt mij gerust”, zei Omtzigt zaterdag bij Nieuwsuur over de tweet van Faber. Bekijk dat hier: 

Op de vraag of nieuwe uitspraken over de ‘omvolkingstheorie’ voor hem een grens overschrijden, antwoordde Omtzigt: “Dat zijn niet de dingen die ik wil horen, dat heeft u goed gezien.” Al wilde hij niet op voorhand zeggen dat hij in zo’n geval een minister weg zou willen sturen. Hij voegde eraan toe dat de partijen hebben afgesproken dat ze ‘hard zullen optreden tegen antisemitisme, racisme en moslimhaat’. 

‘Past niet binnen afspraken’

Theorieën over ‘omvolking’ stellen dat een ‘elite’ de bevolking bewust zou willen vervangen door migranten. “Het idee van omvolking is niet alleen discriminerend, het zet in steeds meer gevallen aan tot geweld”, legde het Amsterdam Institute for Social Science Research van de Universiteit van Amsterdam het begrip onlangs uit. Het instituut noemt het een ‘radicale complottheorie’.

Omtzigt zei dat zo’n theorie ‘op geen enkele manier past’ binnen de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. Of bewindslieden zich daaraan houden, daar gaat hij ‘dagelijks’ op controleren. “Dat deed ik ook toen mensen van de partij waar ik zelf in zat zich niet aan de wet hielden”, zei hij over zijn verleden als lid van het CDA.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment