Oppenheimer nu toch te zien in door atoombom getroffen Japan

Louise de GraafDe film Oppenheimer is vanochtend in Tokio in première gegaan, maar volgens persbureau AFP werd daar geen groot spektakel van gemaakt. Naast een paar filmposters was er ook nauwelijks reclame te zien voor de film. 

‘Veel overleg nodig’

De Japanse distributeur van de film liet eerder weten dat er ‘veel debat en overleg’ nodig was voordat besloten kon worden dat de film in het land te zien zou zijn. “Dit komt doordat de thema’s die in deze film aan bod komen een zeer belangrijke en speciale betekenis hebben voor ons Japanners”, legde de distributeur uit. 

Oppenheimer gaat over wetenschapper J. Robert Oppenheimer, die als leider van het Manhattan-project medeverantwoordelijk was voor de productie van de eerste atoombom. 

Japan is nog altijd het enige land waar atoombommen in oorlogstijd als wapens werden ingezet. In Hiroshima en Nagasaki maakten de wapens tijdens de Tweede Wereldoorlog in augustus 1945 in totaal meer dan 220.000 slachtoffers. 

‘Collectieve herinnering’

Casper Wits, Japandeskundige aan de Universiteit Leiden, legde eerder aan RTL Nieuws uit dat dit nog altijd een van de beslissende momenten in de moderne Japanse geschiedenis is. “Nergens anders is men zich zo bewust van wat een atoombom betekent. Die collectieve herinnering wordt kinderen dan ook met de paplepel ingegoten.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment