Pentagon ‘gefrustreerd’ over Israëlische aanval op ambassade Iran

Louise de GraafOp 1 april werd de Iraanse ambassade in Damascus getroffen door een luchtaanval waarbij zeven mensen om het leven kwamen. De Iraanse leider Ayatollah Ali Khamenei zei deze week dat die aanval voelde alsof ‘het eigen grondgebied getroffen werd’.

Inmiddels bereidt Israël zich, met hulp van de Verenigde Staten, voor op een ‘mogelijk ongekende’ tegenaanval van Iran, dat zint op wraak. 

Raketten en drones

Te midden van dat alles schreef The Washington Post vannacht dat de Amerikaanse minister van Defensie Llyod Austin verontwaardigd is dat Israël de Verenigde Staten niet op de hoogte bracht van zijn plannen met de ambassade op 1 april. 

Als Israël dat wel had gedaan, hadden de Amerikanen ‘hun veiligheidsmaatregelen in het Midden-Oosten kunnen opschroeven’, melden bronnen aan de krant.

De hoogste commandant voor het Midden-Oosten van de VS, generaal Erik Kurilla, is inmiddels in Israël om daar over veiligheidsrisico’s te praten. 

Israëlische media meldden gisteren al dat een Iraanse aanval ‘aanstaande’ is en Israëlische bronnen spraken van een ‘mogelijk ongekende aanval’ op Israëlisch grondgebied. Israël bereidt zich voor op een Iraanse aanval met raketten en drones, zo klinkt het. Amerikaanse diplomaten in Israël mogen uit veiligheidsoverwegingen niet meer vrij door het land reizen. 

Iran wil wraak

Israël heeft nooit publiekelijk gezegd dat het achter de aanval op de ambassade zat, maar volgens de Iraanse leider ‘moet en zal Israël gestraft worden’.

Iraanse bronnen zeggen tegen Reuters dat Iran niet overhaast wil handelen om ‘escalatie van het conflict te voorkomen’. Al sinds de oorlog tussen Hamas en Israël in oktober begon, wordt een directe confrontatie met Iran gevreesd. 

De Verenigde Staten verwachten een aanval, maar niet groot genoeg ‘om zelf betrokken te raken’. Verschillende landen vroegen landen in het Midden-Oosten gisteren om ‘zelfbeheersing’.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment