Rode lijnen of niet: ‘VS levert Israël voor ruim een miljard dollar aan nieuwe wapens’

Louise de GraafHet besluit komt op een gevoelig moment. Een week geleden trok de VS een levering bommen aan Israël in. President Biden waarschuwde toen dat Amerika niet langer bepaalde aanvalswapens levert als het Israëlische leger zijn offensief op de stad Rafah in de Gazastrook doorzet. De vrees is dat dit leidt tot nog meer burgerslachtoffers.

Hoewel de Israëlische belegering van Rafah nog altijd gaande is, volgt dus toch opnieuw een belangrijke wapenlevering. Het gaat volgens regeringsbronnen om 700 miljoen dollar aan tankmunitie, 500 miljoen aan militaire voertuigen, en 60 miljoen dollar aan mortiergranaten. Dat zeggen verschillende regeringsbronnen tegen onder meer The Washington Post.

‘Levering zoals gepland’ 

Het is onduidelijk wanneer de levering plaatsvindt. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris vertelt de krant dat ‘de wapenoverdrachten verlopen zoals gepland’. Ook verwijst hij naar uitspraken van de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan. Die zei begin deze week dat Amerika ‘militaire hulp blijft sturen aan Israël om zich te verdedigen tegen alle bedreigingen, waaronder Hamas, Hezbollah en Iran’.

De Amerikaanse wapensteun is belangrijk voor Israël. De VS doneert jaarlijks bijna 4 miljard dollar aan zijn bondgenoot. Het gros daarvan (zo’n 3,3 miljard dollar) moet Israël verplicht uitgeven aan Amerikaanse wapens, militair materiaal en diensten.

Toch staat deze steun voor het eerst serieus ter discussie. Met name vanwege het grote aantal burgerslachtoffers dat is gevallen in en rond de Gazastrook. Sinds de bloedige aanslagen van Hamas op 7 oktober, waarbij bijna 1200 Israëliërs zijn gedood en ruim 240 gegijzeld, is het dodental in Gaza opgelopen tot ruim 35.000. Daarnaast zijn bijna 80.000 mensen gewond geraakt en zijn grote delen van Gaza volledig verwoest.

‘Rode lijnen’

President Biden zei vorige maand in een interview met nieuwszender MSNBC dat er wat hem betreft ‘rode lijnen’ zijn die Israël kan overschrijden en dat voorkomen moet worden dat nog eens 30.000 Palestijnen omkomen als gevolg van de strijd met Hamas. Wat daarbij nu precies een rode lijn voor hem is, zei Biden niet. Wel beloofde hij om Israël nooit te laten vallen.

De Israëlische regering blijft er stellig van overtuigd dat een offensief op Rafah noodzakelijk is om Hamas te verslaan. De internationale kritiek daarop werd vorige week weggewuifd door de Israëlische premier Netanyahu. “Als we alleen moeten staan, zullen we alleen staan. Indien nodig, zullen we met onze vingernagels doorvechten”, zei Netanyahu.

Ondertussen is een enorme stroom aan vluchtelingen vanuit Rafah ontstaan. Zo’n 360.000 Gazanen hebben de zuidelijke stad aan de grens met Egypte afgelopen week verlaten. Het gaat in veel gevallen om Palestijnse families die eerder juist naar Rafah waren gevlucht in een poging het geweld te ontvluchten. Zij trekken onder meer door naar vluchtelingenkamp Nuseirat in het midden van Gaza en naar Al Mawasi, een smalle nederzetting aan de Middellandse Zee.

Volgens mensenrechtenorganisatie Oxfam Novib wordt levensreddende noodhulp voor de bevolking in Gaza opzettelijk vertraagd en ondermijnd door de Israëlische autoriteiten. Israël zelf ontkent dat en wijst naar buurland Egypte. 

“De sleutel tot het voorkomen van een humanitaire crisis in Gaza ligt nu in de handen van onze Egyptische vrienden”, zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz gisteren. Katz beweert dat Egypte de grensovergang bij Rafah blokkeert. Een ‘wanhopige poging’ om de schuld af te schuiven, aldus het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Gisteren werd duidelijk dat de gesprekken over een staakt-het-vuren in Gaza nagenoeg zijn vastgelopen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment