Russisch gevangenisnetwerk gehackt ‘uit wraak voor Navalny’

Louise de GraafDat meldt het Amerikaanse nieuwsnetwerk CNN na eigen onderzoek. Journalisten ontdekten dat vlak na de dood van Navalny een foto van hem en zijn vrouw verscheen op de site van een onderaannemer uit het Russische gevangeniswezen, met de tekst ‘Lang leve Navalny’.

Database

Dat klinkt misschien als een onschuldige inbraak, maar de hackers zouden daarnaast ook een database met de gegevens van honderdduizenden gevangenen en hun naasten hebben gestolen. Volgens de hackers zelf gaat het onder meer om informatie over gevangenen die worden vastgehouden in de strafkolonie waar Navalny stierf. 

De hackers deelden informatie over die gevangenen, naar eigen zeggen in de hoop dat deze mensen meer kunnen zeggen over de omstandigheden waaronder Navalny stierf. 

Gevangeniswinkel

Ook wisten de hackers in te breken op een online platform waar vrienden en familie eten voor gevangenen kunnen kopen. Ze verlaagden de prijzen van producten naar 1 roebel (ongeveer 1 cent), terwijl zaken als ingeblikt vlees normaal meer dan 100 roebel kosten. 

Pas na enkele uren werd ontdekt dat mensen voor veel minder geld dan normaal producten konden kopen, schrijft CNN.

De groep bestaat volgens de hackers zelf uit mensen uit verschillende landen, waaronder Rusland en Oekraïne. 

Op de website van een gevangeniswinkel lieten Russische hackers in ballingschap op 18 februari een boodschap achter: “Wij, IT-specialisten, hebben het Rusland van vandaag verlaten. We houden van ons land en zullen terugkeren wanneer het bevrijd is van het Poetin-regime. En we zullen tot het einde doorgaan op deze weg.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment