Schendt Noord-Korea hiermee afspraken wapenstilstand met Zuid-Korea?

Louise de Graaf



Op de satellietbeelden die de BBC naar buiten bracht, zijn ten minste drie stukken van barrières te zien die aan de noordzijde van de gedemilitariseerde zone (DMZ) worden gebouwd. Het vier kilometer brede gebied geldt als bufferzone tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. Beide kanten van het gebied worden door eigen overheid gecontroleerd.

Nog niet eerder was er sprake van de bouw van muren in de bufferzone. Of er langs andere delen van de grens nog meer muren worden gebouwd, is onbekend. Ook is het onbekend wanneer de bouw van de muren is begonnen, vanwege een gebrek aan eerdere beelden met hoge resolutie van het gebied. De onderzoekers weten wel dat de structuren in november 2023 nog niet zichtbaar waren via satellietbeelden.

Het is in ieder geval wel ‘ongebruikelijk om structuren op te bouwen in de DMZ’, volgens professor Victor Cha, senior vice-president voor Azië en Korea bij het Centrum voor Strategische en Internationale Studies.

Schending van afspraken

De landen beloofden na de wapenstilstand in 1953 namelijk ‘geen enkele vijandige daad binnen, vanuit of tegen de gedemilitariseerde zone te zullen ondernemen’. Het vestigen van eventuele observatieposten behoort tot een schending van die afspraken wanneer dit zonder voorafgaand overleg gebeurt, aldus de professor.

Begin dit jaar bestempelde Kim Jong-un Zuid Korea als ‘belangrijkste vijand’.

Landshereniging was altijd het doel van de Noord-Koreaanse leiders, ook al leek het al jaren onwaarschijnlijk. Dat veranderde begin 2024, toen Kim Jong-un aankondigde dat zijn land die ambitie niet langer zou nastreven. Sindsdien is Noord-Korea begonnen met het verwijderen van symbolen die de eenheid van de twee landen vertegenwoordigen, zoals het slopen van monumenten en het verwijderen van verwijzingen naar hereniging op websites van de overheid.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment