‘Soldaten Britse elite-eenheid vast om oorlogsmisdaden’

Louise de GraafDe Britse krant The Guardian meldt de arrestatie van de vijf militairen die deel uitmaken van de Special Forces (SAS) van het Britse leger. Deze elite-eenheid bestaat sinds 1941 en wordt gezien als een van de best getrainde korpsen ter wereld. 

Anoniem

Wat voor oorlogsmisdaden de vijf op hun geweten hebben, wordt niet duidelijk. De commando’s zijn volgens The Guardian door de militaire politie aangehouden. Het Britse ministerie van Defensie wil in de krant niet reageren. 

Een woordvoerder van defensie laat alleen weten dat ze hun personeel ‘aan de hoogste normen houden’ en ‘alle beschuldigingen van wangedrag serieus nemen’. “Waar nodig worden alle criminele beschuldigingen voor onderzoek doorverwezen naar de dienstdoende politie.”

Wie de vijf militairen zijn, is niet duidelijk. Zelfs als het tot een strafzaak zou komen, dan nog blijft de identiteit van de commando’s volgens The Guardian geheim. 

Veelal geheim

Wat de Special Forces doen – en in welke landen – blijft vaak geheim. Het was wel bekend dat het korps de afgelopen tien jaar actief was in Syrië in de strijd tegen terreurgroep IS. 

De arrestaties komen op het moment dat de Britse Special Forces onder de loep liggen om mogelijke misdaden in Afghanistan. Militairen van het korps waren betrokken waren bij het willekeurig doden van tientallen Afghanen, meldde de BBC in 2022. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment