Timmermans: ‘wrang’ dat laatste stukje Green Deal niet gelukt is

Louise de GraafDe Green Deal is hét huzarenstukje waar ze in Brussel vijf jaar druk mee zijn geweest. Simpel gezegd gaat het om een megapakket van wetten en richtlijnen die ervoor moeten zorgen dat lidstaten van de EU in 2050 klimaatneutraal zijn. 

Met deze plannen en doelen moet de CO2-uitstoot in 2050 naar nul zijn teruggedrongen. En het gaat om doelen voor meer duurzame energie, vergroening van de industrie én natuurherstel. Veel Green Deal-wetten zijn al goedgekeurd en ingevoerd. Zo mogen er geen nieuwe diesel- en benzineauto’s in 2035 op de markt worden gebracht. 

Grote teleurstelling

Maar het laatste stukje, zoals natuurherstel, dreigt nu te sneuvelen. Het plan staat in de ijskast omdat niet genoeg landen voor waren. De Europese wet was bedoeld om de aangetaste natuur te herstellen en betekende een flinke aanslag voor boeren op het gebied van biodiversiteit en minimale bodembedekking.

Dat dit laatste gedeelte van de Green Deal voorlopig niet wordt uitgevoerd, is een grote teleurstelling voor de ontwerper, Frans Timmermans. Timmermans is nu leider van GroenLinks-PvdA, de grootste oppositiepartij. Hij geeft tegenover RTL Nieuws toe: “Het laatste stukje van de deal wordt niet gehaald.” Hoe dat voelt? “Heel wrang.”

Ook Diederik Samsom, de rechterhand van toenmalig eurocommissaris Timmermans, baalt. “Toen kwamen de boeren”, legt hij het verband met de boerenprotesten in Brussel. Volgens Samsom bezweek het zwakste stukje van het systeem toen het onder druk kwam te staan. “1000 pk per tractor, dat maakt indruk.”

Politiek sentiment verandert 

Dat de natuurplannen dreigen te sneuvelen, heeft te maken met het sentiment dat verandert. De afgelopen jaren kwamen boeren in opstand tegen de steeds strengere regels voor natuurherstel. Politiek rechts opende de aanval op de Green Deal. 

De partijen die nu ons land aan de macht zijn, willen een grondige, fundamentele koerswijziging. De meeste partijen zijn dan wel voor het halen van de klimaatdoelen, maar niet iedereen is voor de huidige natuurherstelplannen.

Zoals de BBB. Die partij staat tijdens de komende Europese stembusgang voor het eerst op het stembiljet. Het liefst wil de partij helemaal af van de Green Deal. Omdat de plannen voor onnodige regeldruk zouden zorgen. “We moeten af voor die doorgeschoten deal.”

Natuurherstel

Als het gaat om de plannen voor natuurherstel is het helder, zegt lijsttrekker Sander Smit: “De plannen rondom natuurherstel moeten in de prullenbak. Die zorgen ervoor dat het Europese platteland helemaal op slot gaat. Het gaat niet alleen boeren raken, maar ook ondernemers en de economische toekomst van dorpen.”

Hoeveel er overblijft van Timmermans’ erfenis, zal na de verkiezingen blijken. Volgende week donderdag kunnen we in Nederland naar de stembus. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment