De motie verzoekt het kabinet om met een nieuw plan te komen waarin de zogeheten interlandelijke adoptie ‘op zorgvuldige wijze’ wordt afgebouwd.
Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) had de motie eerder ontraden. Hij wil juist een nieuw stelsel voor adoptie oprichten waarin een centrale organisatie een grote rol zou krijgen bij de bemiddeling. Bovendien zouden de adopties nog maar vanuit negen landen mogelijk zijn.
Met de adoptie van kinderen uit het buitenland is in het verleden veel misgegaan. In 2021 werden adopties uit het buitenland opgeschort door toenmalig minister Dekker, na een bijzonder kritisch rapport over adopties. Het was te fraudegevoelig.
Later besloot het kabinet adoptie tóch weer toe te staan, maar wel onder strenge voorwaarden en alleen uit een aantal landen: Zuid-Afrika, Lesotho, Taiwan, Filipijnen, Thailand, Hongarije, Bulgarije en Portugal.
Duurzame oplossing
“Het is onvermijdelijk dat we op termijn gaan stoppen met interlandelijke adoptie”, zegt SP-Kamerlid Michiel van Nispen. “Het is geen duurzame oplossing om kinderen te beschermen. Dus het adopteren van kinderen naar Nederland zal op termijn afgebouwd moeten worden, op een heel zorgvuldige wijze.”
Voorstanders van het voorstel van SP’er Michiel van Nispen waren VVD, PVV, BBB, CU, PvdD, FVD en JA21.