UvA-demonstranten voor de rechter, sommigen anoniem

Louise de GraafEen van de anonieme verdachten is een student politieke wetenschappen. De man wordt verdacht van het gooien van stenen en het spuiten met verf naar de politie tijdens een demonstratie op 8 mei bij de universiteitsgebouwen aan de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam.

Gespoten met brandblusser

Het gooien met stenen werd door de man ontkend. Wel gaf hij toe naar een schovel van de politie te hebben gespoten met een brandblusser en met een waterpistool gevuld met rode verf.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de verdachte ook voor die acties vervolgen. De rechter heeft de zaak uitgesteld om de verdediging tijd te geven om zich daarop voor te bereiden. De man zelf verklaarde vreedzaam te hebben gedemonstreerd tot na de waarschuwingen van de politie. Ook zei hij drie keer met een politiestok te zijn geslagen.

De rechter vond dat er sprake is van vluchtgevaar en risico op herhaling, dus moet de man de zaak vanuit de cel afwachten. Woensdag 29 mei wordt de rechtszaak van deze verdachte in de rechtbank van Amsterdam voortgezet.

Tweede anonieme verdachte

De rechtszaak van een tweede anonieme verdachte, een vrouw, is uitgesteld omdat ze op vakantie is. Daardoor kon ze niet bij de zitting aanwezig zijn. De advocaat van de vrouw hoopt dat er meer duidelijkheid komt over de rol van de politie bij de escalatie van het protest. 

“Mijn cliënt is meermaals geslagen met de wapenstok en op gewelddadige wijze gearresteerd door de Mobiele Eenheid, waarbij ze aan haar kin over de grond is gesleept”, verklaarde de advocaat.

‘Snij je keel door’

Een 24-jarige Spanjaard tegen wie vier maanden cel was geëist, is veroordeeld tot een maand gevangenisstraf voor het bedreigen en trappen van de politie tijdens de demonstratie op 8 mei. De verdachte, Samuel M.C. zou in het Engels tegen agenten hebben gezegd: “Als ik je op straat zie, vermoord ik je. Ik snij je keel door.”

De rechter oordeelde dat hij ‘fors overschrijdend gedrag’ heeft vertoond. M.C. bood tijdens de zitting zijn excuses aan voor de bedreigingen, maar zei dat hij alleen trapte uit zelfverdediging.

De strafeis was de hoogste tot nu toe in de snelrechtzaken. Vorige week eiste het OM celstraffen van drie maanden voor geweld tegen de politie op de Roeterseilandcampus. Een verdachte werd toen veroordeeld tot twee maanden cel waarvan een voorwaardelijk, een ander werd vrijgesproken.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment