Vapes en sigaren moeten binnenkort in saaie verpakking

Louise de GraafDe neutrale vapes- en sigarenverpakkingen zijn vermoedelijk pas vanaf volgend jaar echt verplicht, licht een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid toe aan RTL Nieuws. Eerst moet ook de Tweede Kamer nog een oordeel uitspreken.

Door de verpakkingen te neutraliseren, worden de mogelijkheden voor marketing en aanprijzing van deze tabaksproducten volgens Van Ooijen beperkt. Het zorgt er bovendien voor dat de verplichte waarschuwingsteksten over de gezondheidsrisico’s voor rokers extra opvallen.

Uit het zicht

Rookwaren moeten in de meeste winkels al verplicht uit het zicht van klanten worden gehouden. Alleen speciaalzaken worden uitgezonderd van het uitstalverbod. In die winkels speelt de aantrekkelijkheid van de verpakking dus nog wel een rol.

De nieuwe regels sluiten volgens Van Ooijen aan bij eerder gemaakte afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Een van de doelen van dat akkoord is dat in 2040 een ‘rookvrije generatie’ is opgegroeid. Geen enkele jongere zou dan nog moeten roken, en hooguit één op de twintig volwassenen.

Hoe gevaarlijk vapen is voor de gezondheid van jongeren, onderzocht RTL Nieuws een paar weken geleden:Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment