Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL
De tot nu toe warmste dag van het jaar is morgen. De een is er blij mee, de ander klaagt er steen en been over. Wat kun je het beste doen? Je eraan overgeven, of verkoeling zoeken? En welk drankje werkt dan het best?
Dat het morgen in De Bilt waarschijnlijk 32 graden wordt, maakt van 12 augustus de warmste dag van 2024. Maar het is niet de eerste tropische dag van het jaar. Zowel in juni als juli steeg het kwik naar 30 graden en dat maakt dat ons lichaam redelijk aan het warme weer gewend kan zijn.
Wennen
Alsnog heeft het impact op ons lijf als het in één dag ineens 6 graden warmer is, zegt thermofysioloog Sam Ballak. “Bij zo’n hoge temperatuur is het aan te raden wat rustiger aan te doen. Bij ouderen werkt de zweetrespons minder, dus zeker als je ouder bent, je een minder goede conditie hebt of buiten werkt, is het aan te raden rekening te houden met de hoge temperatuur.”
Thermofysioloog Hein Daanen wijst op iets anders. Hij nam gegevens van het KNMI onder de loep. “Er is vijftig procent kans op een vochtige lucht”, concludeert hij. “De hogere temperatuur is dus niet de enige belasting, hoge luchtvochtigheid speelt ook mee. Bij een vochtigere lucht kan ons zweet moeilijker verdampen.” En laat zweten nu net de manier zijn waardoor ons lichaam warmte kwijtraakt.
Door naar buiten te gaan, de warmte in, en te zweten kan ons lichaam wennen aan de warmte. Het kan in tien tot veertien dagen geacclimatiseerd raken aan een hoge(re) temperatuur. Of je er al aan gewend bent, kun je volgens Daanen alleen zelf nagaan. “Als je de afgelopen tijd regelmatig naar buiten bent gegaan en bent blootgesteld aan de warmte, dan ben je redelijk geacclimatiseerd. Als je de afgelopen weken vooral binnen was met de airco aan, ben je niet gewend.”
“Het wordt morgen nu eenmaal heel warm”, vervolgt hij. “Als je nog niet gewend bent geraakt aan de warmte kun je dat niet ineens veranderen.” Eén warme dag gaat volgens Daanen namelijk geen verschil maken. Maandag wordt het warm, maar daarna zakt het kwik alweer vrij snel. De verwachting is dat het later deze week rond de 23 graden wordt.
In deze video legt fysioloog Yannick de Korte uit waarom de een beter tegen hitte kan dan de ander:
De thermofysiologen raden aan om voldoende te drinken en, zeker als je last hebt van de hitte, verkoeling te zoeken. Daanen: “In het park is schaduw te vinden, sommigen vinden het fijn om naar de supermarkt te gaan of een rondje in de auto te rijden met de airco aan.”
‘Airco vaak te koud’
Bij dat verkoelende apparaat plaatst hij wel een kanttekening: vaak wordt een airco veel te koud ingesteld. Wie denkt dat 21 graden een geschikte temperatuur is, heeft het goed mis. “Pas als het binnen boven de 26 graden wordt, heb je de airco nodig. En stel hem dan dus in op 26 graden. Met een lagere temperatuur maak je het onnodig kou. Dat zorgt alleen maar voor milieubelasting.”
Verkoelen
En wat kun je het best drinken? Een ‘koelkastkoud’ glas water of ijskoud drankje zoals slush (geschaafd ijs) is aan te raden. Laatstgenoemde zorgt door de lagere temperatuur voor een extra verkoelend effect, maar ‘brain freeze’ ligt op de loer. Daardoor kan je er een lagere hoeveelheid van hebben en is een glas koud water dus het effectiefst.
Ook warme dranken zoals thee worden wel eens getipt tijdens warme dagen. “Maar dat is eigenlijk alleen het geval als je net onder een zweetdrempel zit”, legt Daanen uit. “Door de warme drink ga je vervolgens zweten en dat zorgt voor verkoeling. Koele dranken onttrekken op hun beurt warmte en dat is effectiever dan het zweten door een warme drank.”
Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?
Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS.