Verrassende wending Super Tuesday: Trump nog niet grote winnaar

Louise de Graaf



Miljoenen Amerikanen trokken gisteren naar de stembus en stemden in de voorverkiezing in de staten Alabama, Alaska, Arkansas, Californïe, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont en Virginia.

Meerderheid nodig

Zoals verwacht won oud-president Donald Trump in vrijwel alle staten, op één na. Zijn belangrijke tegenstander Nikki Haley won volgens persbureau AP de staat Vermont. Zij won vorige week de stad Washington, en heeft met Vermont haar eerste staat in de wacht gesleept. 

“Hoewel Trump in bijna alle staten won, moet hij een meerderheid van de gedelegeerden op het partijcongres in juli achter zich hebben”, legt Amerika-correspondent Erik Mouthaan uit. De verwachting van Amerikaanse media was dat Trump zich vandaag uit zou roepen tot de winnaar omdat hij niet meer in te halen is, maar dat deed hij niet. 

Toespraak

Trump gaf wel een toespraak en sprak daarin van een ‘onweerlegbare uitslag’. Maar hij sprak niet over de winst. “Waarom hij de overwinning niet uitriep, is niet duidelijk”, zegt Mouthaan. “Zijn campagneteam moet hebben besloten dat ze nog even doorgaan.”

Volgens CNN kan het eigenlijk niet anders dan dat Trump uiteindelijk wint. De Amerikaanse zender berekende dat het over een week al zo ver kan zijn dat Trump met absolute zekerheid een meerderheid van de gedelegeerden achter zich heeft.

Dat Haley in Vermont gewonnen heeft, zal Trump hoe dan ook met argusogen hebben gevolgd. “Haleys kandidatuur heeft geen kans van slagen meer, maar legt wel bloot dat een flink aantal Republikeinen geen zin heeft in nog eens vier jaar Trump aan de macht”, zegt Mouthaan. “Als die rechtse kiezers thuis blijven bij de ‘echte’ verkiezingen in november, heeft de Republikeinse partij een levensgroot probleem”.

In de toespraak die Trump vannacht gaf, noemde hij de naam van Haley niet.

‘Democratie vernietigen’

President Joe Biden liet tijdens de toespraak van Trump in een verklaring weten dat zijn mogelijke rivaal ‘vastbesloten is onze democratie te vernietigen’. 

Biden stond gisteren zelf ook op het stembiljet, maar dat zorgde niet voor verrassingen. De Democraat heeft geen serieuze tegenstanders. 



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment