Vlaamse pettengooister ontkent opzet: ‘Niet bedoeling om Van der Poel te verwonden’

Louise de GraafOp beelden is te zien hoe de vrouw op 42 kilometer voor de finish een petje richting het achterwiel van Van der Poel gooide. Dit had tot een technisch mankement of een flinke val kunnen leiden. Bekijk hier beelden van het incident:

Er werd met veel afschuw gereageerd op de actie van de vrouw, onder andere op sociale media. Ook de Franse vakbond voor professionele wielrenners (UNCP) reageerde vol afschuw. Die kondigde maandag aan aangifte te gaan doen. Eerder deed de Belgische rennersvakbond  al aangifte tegen fans die tijdens de Ronde van Vlaanderen bier naar Van der Poel gooiden.

De ‘pettengooister’, zoals ze door het Nieuwsblad wordt genoemd, bleef tot nu toe anoniem. Ze beweert in de krant dat ze haar identiteit heeft onthuld aan de UNCP en bereid is om haar verantwoordelijkheid te nemen.

De vrouw bevindt zich momenteel buiten België. Ze voelt zich naar eigen zeggen opgejaagd en beweert dat ze de pet niet bewust richting de fiets van Van der Poel gooide. “Mochten er klachten komen, dan zal ik mijn verantwoordelijkheid nemen. Meer woorden wil ik daar in de media niet aan vuilmaken.”

De advocaat van de vrouw bevestigt aan het Nieuwsblad dat de vrouw openstaat voor een gesprek. “Ze wil graag een toelichting geven aan de vakbond over wat daar gebeurd is. Het was nooit de bedoeling van mijn cliënte om de renner in kwestie kwaad te berokkenen. Laat staan dat ze hem ten val wilde brengen. Geen enkel weldenkend mens zou zoiets toch doen?”

Waarom dan wel?

Welke bedoeling de vrouw dan wel had, wil haar advocaat niet zeggen. “Die uitleg houdt mijn cliënte graag voor het gesprek met de rennersbond. Ze kan hen dat in geuren en kleuren uitleggen. Maar ze wil dat gesprek dus niet in de media voeren.”

Kort na Parijs-Roubaix vertelde Van der Poel dat hij weinig had meegekregen van het incident. “Ik kreeg iets wits tegen me aan, maar ik wist niet wat het was. Kennelijk vindt niet iedereen het fijn dat ik voorop rijd. Daar trek ik me niets van aan”, reageerde hij net na de wedstrijd in een interview met de NOS.

Drie jaar geleden bracht een toen 30-jarige vrouw wielrenners ten val tijdens de Tour de France. Ze was tijdens de eerste etappe de weg een stukje opgestapt met een kartonnen bord waarop ze een groet aan haar grootouders had geschreven. ‘Allez Opi Omi’. Achteraf noemde ze dat een stommiteit waar ze zich erg voor schaamde. Ze kreeg 1200 euro boete.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment