Waarom je na het opstaan niet meteen je bed moet opmaken

Louise de GraafEr bestaan twee groepen mensen in het leven: de ene groep maakt zijn bed op meteen na het opstaan, terwijl de andere groep de boel de boel laat en wel ziet wanneer (en of) het bed wordt opgemaakt. Hoewel het slordig en onverzorgd lijkt, blijkt die tweede groep zo gek nog niet.

Je bed netjes opmaken is namelijk de perfecte manier om de levensverwachting van mijten en spinachtigen te verlengen. Die beestjes nestelen maar al te graag in je lakens en beddensprei. Elke dag slapen er zo’n 1,5 miljoen (!) in ons bed.

Mijten bevinden zich graag in een warme, vochtige omgeving en vermenigvuldigen zich op die plekken ook makkelijker. Beddengoed met een grote aanwezigheid van mijten kan zorgen voor last van:

  • astma
  • eczeem
  • chronische hooikoorts
  • slapeloosheid

Stephen Pretlove, leider van het team dat het Britse onderzoek publiceerde, zegt dat je na het opstaan beter even kunt wachten met je bed opmaken. Het is volgens Pretlove de enige manier om de mijten enigszins te bestrijden en hierdoor verklein je de kans dat deze beestjes ziektes overdragen. Zet – in plaats van je bed op te maken – daarom voortaan je ramen open en laat je bed onopgemaakt of sla in ieder geval de dekens helemaal open, al gaat dat misschien tegen je natuur in.

FotocreditsWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment