Water Seine nog steeds niet schoon, nu dreigen Parijzenaren ook nog met poepprotest

Louise de GraafIn Parijs wordt hard gewerkt om de stad voor te bereiden op het grootste sportevenement van het jaar. Het schoonmaken van de Seine is daar een belangrijk onderdeel van. Want niet alleen de openingsceremonie, ook de triatlon en het openwaterzwemmen vinden plaats in de rivier die dwars door de stad loopt. Maar dat water is al decennialang sterk vervuild.

President Emmanuel Macron lijkt erin te vertrouwen dat dit op tijd wordt opgelost: eerder dit jaar beloofde hij zelf ook een duik te nemen in de Seine. Al vertelde hij niet precies wanneer hij dit zou doen.

Maar de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo deed dat wel. Aankomende 23 juni zal ze het water ingaan – al laat haar woordvoerder vandaag weten dat dit mogelijk met week wordt verplaatst naar 30 juni, afhankelijk van de weersomstandigheden en staat van de rivier.

En de Parijzenaren – die over het algemeen niet terugdeinzen voor een staking of protest – hebben daar iets op bedacht.

Poepprotest

Namelijk op diezelfde dag in de Seine poepen, al is de vraag hoe serieus dat plan is. Vlak na de aankondiging van Hidalgo’s plannen werd er op X een poepprotest aangekondigd onder de hashtag #JeChieDansLaSeineLe23Juin, wat ‘ik poep in de Seine op 23 juni’ betekent. Tegelijkertijd is een gelijknamige website aangemaakt die aftelt naar het protest en een verklaring: ‘Omdat zij ons in de stront hebben gestopt, laten wij ze in onze stront baden’.

Veel Parijzenaren zijn namelijk niet enthousiast dat de Spelen in hun stad worden gehouden. Dat er 1,4 miljard euro is vrijgemaakt voor de schoonmaakkosten van de Seine, valt niet bij iedereen in goede aarde.

Of de inwoners van Parijs daad bij woord voegen en écht in de Seine gaan poepen valt te betwijfelen. Maar op het internet worden er al heel wat grappen over gemaakt. Zo gaan er verschillende nepafbeeldingen rond, gemaakt met kunstmatige intelligentie, van bijvoorbeeld rijen toiletpotten langs de Seine en Macron besmeurd met uitwerpselen.

Ondertussen wordt er nog steeds gewerkt aan het klaarmaken van de rivier. Vooral zware neerslag zorgt de afgelopen tijd voor problemen. Als het hard regent in Parijs stromen de riolen over, en komt het vuile rioolwater in de Seine terecht.

Een testevenement voor openwaterzwemmers dat vandaag zou plaatsvinden in de Seine is geschrapt. En een repetitie voor de openingsceremonie in mei werd eerder al uitgesteld tot 17 juni.

Triatleet Maya Kingma zou liever ergens anders haar wedstrijden willen zwemmen dan in de Seine. ”Ik snap dat het een mooi en leuk idee is, maar het moet natuurlijk niet ten koste gaan van onze sport”, zegt ze tegen RTL Nieuws. 

Geen ontkomen aan

Of ze zich zorgen maakt over het vieze water? “Zorgen is een groot woord. Ik heb geen keus, dus ik wacht maar gewoon af. Tijdens de wedstrijd zelf denk ik er helemaal niet aan, je kunt het toch niet tegenhouden. Het water komt hoe dan ook je neus, oren en ogen in.”

De triatlon (achtereenvolgens zwemmen, wielrennen en hardlopen) staat op het programma voor 30 (mannen) en 31 juli (vrouwen). Mocht het water dan te vies zijn, kan het een paar dagen worden uitgesteld. En als het dan nog steeds niet veilig is, is er nog een laatste optie: “Dan wordt het omgevormd tot een duatlon”, zegt Kingma, hardlopen en wielrennen dus. ”Maar ja, dat is een compleet andere sport. Dat is hetzelfde als tegen voetballers zeggen dat ze moeten gaan handballen. Dat wil je gewoon niet.”

Kingma heeft al een keer in de Seine gezwommen, tijdens een testevenement in augustus vorig jaar. “Toen had ik, samen met een paar andere atleten, een beetje buikpijn na afloop. Maar of dat inderdaad door het vervuilde water kwam, weet ik niet.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment