Weekend! Tijd voor een Welsh borrelplank

Louise de Graaf


Hugo kookt!

Door Bo Wories··Aangepast:

Weekend! Tijd voor een Welsh borrelplank

RTL

Het weekend luiden we in met een borrelplank! Dit keer heeft Hugo zich laten inspireren door de Welsh keuken. Voor deze borrelplank moet je wel een kleine hobbykok zijn. Het is een ingewikkelde, maar veelzijdige plank, met drie gerechten: van zoet tot hartig. Allereerst maken we Welsh rarebit, een tosti uit Wales. Vervolgens mosselen met spek en cider, en daarna Welsh cakes. Zin in een Wales-borrel? Bekijk het recept en de ondersteunende video hieronder.

Tosti uit Wales – Welsh rarebit 

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten 

Ingrediënten: 

  • 140 gr. gerijpte cheddar 
  • 30 gr. roomboter
  • 30 gr. bloem 
  • 1 theelepel Engelse mosterdpoeder (deze
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder 
  • 120 ml. donker bier 
  • Worcestersaus
  • Zout en peper 
  • 4 grote sneeën zuurdesembrood

Extra nodig: grove rasp, garde

Bereidingswijze: 

  1. Verwarm de oven voor op 230°C grillstand. 
  2. Rasp de cheddar. 
  3. Smelt de boter in een koekenpan. Voeg de bloem toe en roer 1 minuut door. Doe het mosterdpoeder en paprikapoeder erbij. 
  4. Voeg al roerend het bier toe, blijf roeren tot je een dikke saus hebt.
  5. Roer de cheddar door de saus. Voeg 1 eetlepel worcestersaus toe. Kruid met zout en peper en zet het vuur uit. 
  6. Leg de boterhammen op een bakplaat en rooster krokant onder de ovengrill.  
  7. Draai het brood om en smeer de kaassaus erover.
  8. Leg het brood terug onder de grill en laat in 1-2 minuten goudbruin kleuren. 
  9. Duw eventueel met een broodmes rasters in het brood en serveer met extra worcestersaus ernaast. 

Mosselen met spek en cider

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 20 minuten  

Ingrediënten: 

  • 1 kg. mosselen
  • 20 gr. roomboter
  • 140 gr. gerookt spek in plakjes 
  • 1 sjalot
  • paar takken tijm
  • 150 ml. droge cider
  • 50 ml. crème fraîche

Extra nodig: (mossel)pan met deksel

Bereidingswijze: 

Stap 1: Spoel de mosselen en verwijder kapotte exemplaren.

Stap 2: Smelt de boter in een grote pan.

Stap 3: Snijd het spek fijn en pel en snipper de sjalot. 

Stap 4: Doe het spek en de sjalot in de pan en bak 2-3 minuten. 

Stap 5: Ris de tijm en voeg toe. 

Stap 6: Zet het vuur hoog, voeg de mosselen en cider toe, dek de pan af, en schud goed.

Stap 7: Kook circa 5 minuten tot alle mosselen open zijn, gooi nog gesloten mosselen weg.

Stap 8: Schep de mosselen in kommen. Breng het kookvocht aan de kook en roer de crème fraîche erdoor. 

Stap 9: Schenk de saus over de mosselen.

Welsh cakes 

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten 

Ingrediënten: 

  • 50 gr. gedroogde krenten
  • 1 sinaasappel 
  • 100 ml. hete zwarte thee
  • 110 gr. koude gezouten roomboter + extra voor invetten pan
  • 225 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 85 gr. fijne kristalsuiker + extra voor bestrooien 
  • 1 ei

Extra nodig: keukenpapier, uitsteekring 7cm, gietijzeren pan 

Bereidingswijze: 

Stap 1: Doe de krenten in een kom en rasp de sinaasappelschil erboven. Doe de thee erbij en laat 15 minuten wellen. 

Stap 2: Giet de krenten af (vang wat van de thee op in een kommetje) en dep iets droog met keukenpapier. 

Stap 3: Snijd de boter in blokjes. Wrijf met de handen de boter door de bloem tot een kruimelig deeg.

Stap 4: Meng de suiker, krenten en het ei erdoor. Vorm een deegbal, voeg een beetje van de thee toe als het deeg te droog is.

Stap 5: Bestrooi het werkblad lichtjes met bloem en rol het deeg hierop uit tot een lap van 5 mm dik. Steek er rondjes uit met de uitsteekring.

Stap 6: Vet de gietijzeren pan in en verhit de pan.  

Stap 7: Bak, op laag vuur in de hete pan, de cakes in 4-6 minuten rondom goudbruin en gaar. 

Stap 8: Bestrooi met suiker en serveer warm. 

Dit is een artikel van



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment