Werknemers met minimumloon profiteren dit jaar het meest

Louise de GraafDat meldt salarisdienstverlener ADP Nederland op basis van eigen berekeningen. ADP Nederland is een bedrijf dat de salarisverwerking doet voor andere bedrijven en daarom de loonstrookjes van zo’n 1,2 miljoen Nederlanders per maand verwerkt.

De uitkomst: wie veertig uur per week werkt en het minimumloon verdient, krijgt vergeleken met 2023 vier uur extra betaald per week.

254 euro extra

Het verschil kan fors hoger uitpakken. In de bouwsector leidt deze verandering bij een 40-urige werkweek tot een netto stijging van 205 euro per maand. In de sector metaal en techniek is de toename 254 euro.

Bij de overheid en in de sector zorg en welzijn bedraagt de stijging respectievelijk 112 en 116 euro per maand.

Werknemers met een modaal salaris gaan er ook op vooruit. In de sector metaal en techniek en bij de overheid gaat het om een maandelijkse stijging van 74 euro, bij zorg en welzijn en de transportsector is het 73 euro. In de bouwsector houden werknemers 75 euro meer over.

Lager nettosalaris

Voor jongeren onder de 21 jaar kan het netto salaris lager uitvallen door de verlaging van de aanvangsleeftijd voor pensioendeelname van 21 naar 18 jaar.

Dit betekent dat ze vanaf 2024, als er tenminste sprake is van een pensioenregeling bij de werkgever, vanaf een jongere leeftijd verplicht pensioenpremies moeten betalen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment