Zaak-Richard de Mos: geen omkoping, wel voorwaardelijke boete voor schenden ambtsgeheim

Louise de Graaf



“Het is essentieel dat dit gevolgen heeft”, aldus het hof. Voor alle andere feiten waar hij van verdacht werd, zoals omkoping, is hij vrijgesproken.

De rechtszaak is inmiddels al jaren bezig en draait om de gemeentepolitici Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Beiden waren in Den Haag tussen juni 2018 en oktober 2019 wethouder namens de lokale politieke partij Groep De Mos / Hart voor Den Haag, waarvan De Mos de oprichter is. 

Het OM verdenkt de politici van corruptie. Of voluit: van ambtelijke omkoping, meineed, schending van de wettelijke geheimhoudingsplicht en deelname aan een criminele organisatie.

Volgens justitie lieten de twee zich als wethouders omkopen door vijf ondernemers uit Den Haag. Ze zouden geld en cadeaus hebben aangenomen in ruil voor geheime ambtelijke informatie, zoals over bouwprojecten. Een bevriende ondernemer zou bijvoorbeeld op illegale wijze aan een nachtvergunning zijn gekomen voor zijn horecabedrijf.

Het OM werkte 3,5 jaar aan de zaak, en eiste in januari 2023 een celstraf van 22 maanden tegen De Mos, plus een boete van 8500 euro. Tegen Guernaoui eiste het OM 16 maanden cel. Beide verdachten hoorden ook een beroepsverbod van vier jaar tegen zich eisen. Daar was een rechter het niet mee eens. Volgens het vonnis was er geen sprake van strafbare feiten of kwade bedoelingen en De Mos werd vrijgesproken. Ook de vijf ondernemers werden vrijgesproken.

De verdenking tegen De Mos leidde tot zijn aftreden als wethouder in 2019 en Hart voor Den Haag/Groep de Mos werd uit de Haagse coalitie gezet. De politicus heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Dat deed hij onder andere in zijn vorig jaar uitgekomen boek Mijn verhaal, waarin hij mensen waarschuwde voor ‘trial by media‘.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment