Zaak tegen cocaïnekoning Bolle Jos van start, verdachte spoorloos

Louise de GraafHet Openbaar Ministerie (OM) vervolgt Jos L. voor het opzetten van zes cocaïnetransporten, een geweldsincident in Finland en het geven van de opdracht voor een liquidatie. L. staat bovenaan de opsporingslijst van justitie. Er is een bedrag van 200.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot zijn aanhouding.

Ondanks de inzet van de opsporingsdiensten is Jos L. dus nog altijd op de vlucht. In dit artikel beantwoorden we vier vragen over de strafzaak die vandaag – zonder verdachte – van start gaat.

Waarom is justitie zo hard op zoek naar Bolle Jos?

“Justitie ziet in hem een van de grootste drugshandelaren van Nederland, iemand die handelt in partijen van duizenden kilo’s cocaïne per keer”, zegt misdaadverslaggever Koen Voskuil, specialist ondermijnende criminaliteit bij RTL Nieuws. “Bovendien is het iemand met een enorm gewelddadige reputatie.”

Zeker voor een relatief jonge crimineel als Jos L. heeft hij een stevige reputatie in het criminele circuit, en dus bij justitie. “Hij wordt verdacht van poging tot moord op een concurrent, maar de politie brengt hem ook in verband met de verdwijnijng van Naima Jillal”, zegt Voskuil.

Jillal, die bekend stond als ‘tante van de onderwereld’, verdween in oktober 2019 in Amsterdam. Uit foto’s die rondgaan in het criminele circuit en die in handen zijn van de politie zou zijn op te maken dat Jillal is gemarteld en omgebracht. De politie verdenkt Bolle Jos van betrokkenheid in deze zaak. Omdat het onderzoek nog loopt, wordt hij hier nu (nog) niet voor vervolgd.

Waar is de verdachte?

Het is onduidelijk waar Bolle Jos zich momenteel bevindt. “Er wordt al een tijdje gezegd dat hij in Turkije zit”, zegt Voskuil. “Ik heb zelf ook met bronnen gesproken die dat bevestigen.”

Het lijkt er sterk op dat Jos zijn criminele vermogen gebruikt om bescherming te kopen. “Hij zou in Turkije al meerdere keren zijn gearresteerd, maar ook weer zijn vrijgelaten”, aldus Voskuil. “Dat doet vermoeden dat hij ergens bescherming van hogerhand heeft. Waarschijnlijk door het betalen van veel geld.”

Om geld lijkt Jos L. zich geen zorgen te hoeven maken. Zijn vermogen wordt geschat op zeker meer dan 100 miljoen euro. “Daarmee kun je natuurlijk ontzettend veel”, zegt Voskuil. “Daarmee kun je mensen omkopen, safehouses creëren, et cetera. Dat maakt het een stuk makkelijker om op de vlucht te zijn.”

Waarom besluit het OM om Jos L. nu te vervolgen?

Dat het OM besluit om een strafzaak te beginnen terwijl de verdachte nog voortvluchtig is, is ongebruikelijk maar niet uniek. “Meestal wacht justitie met het vervolgen van iemand tot iemand achter de tralies zit. In dit geval lukt dat ze niet”, zegt Voskuil.

Het Openbaar Ministerie wil het al dan niet beginnen van een zaak niet van de verdachte af laten hangen. “We beginnen nu deze zaak omdat het onderzoek naar deze feiten, een zestal cocainetransporten, een geweldsincident in Finland en opdracht geven tot liquidate, klaar is”, zegt een woordvoerder van het OM. “Er is voor ons geen reden om te wachten. Hij staat al twee jaar op de opsporingslijsten, alles is uit de kast getrokken om hem te vinden, en dat is niet gelukt.”

Overigens wordt Jos L. niet alleen in Nederland vervolgd. In België liepen de afgelopen jaren al meerdere strafzaken tegen hem wegens onder meer cocaïnehandel. Twee keer werd L. vrijgesproken. In een derde zaak eiste het Belgische OM eind mei 12 jaar cel tegen Bolle Jos. Ook tijdens die zaken was L. niet aanwezig.

Is het niet oneerlijk om iemand te vervolgen die er niet is?

Het OM is hier duidelijk over: “Wij bepalen wanneer er wordt vervolgd, hij kiest er zelf voor om niet aanwezig te zijn”, aldus de woordvoerder. “Het kan niet zo zijn dat een verdachte beslist of hij vervolgd wordt of niet, door er niet te zijn.”

Guy Weski, de advocaat van Jos L., laat aan RTL Nieuws weten dat hij zijn cliënt in deze zaak niet zal verdedigen. “Ik ben als advocaat gebonden aan het geven van goede rechtsbijstand. Ik kan geen zaak verdedigen als ik mijn cliënt niet kan spreken. Ik mag ook geen beslissingen nemen zonder mijn cliënt te kunnen spreken.”

Weski noemt het ‘tactisch slim’ van het OM dat justitie nu besluit om te vervolgen. “Omdat zij weten dat mijn cliënt niet aanwezig zal zijn, en zich niet zal verdedigen.”

Ook zonder verdachte, en zonder verdediging, gaat de zaak tegen Jos L. vandaag dus gewoon van start.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment