6 dingen die je nooit door de gootsteen moet spoelen

Louise de Graaf1. Koffiedik

Koffiedik – oftewel het drab van gemalen koffie – uit bijvoorbeeld het koffiefilter of de uitklopbak van je espressoapparaat is zo weggespoeld door je gootsteen, maar helaas zorgt het voor meer schade dan je misschien denkt. In combinatie met water kan het namelijk gaan klonteren en voor verstopping zorgen in de riolering. Gooi de restanten daarom altijd in de juiste afvalbak en verwijder vóór het schoonspoelen eerst zo veel mogelijk koffieresten met keukenpapier. 

Overigens wordt er wel eens aangeraden om juist koffiedik door je gootsteen te spoelen, omdat het vetresten in de afvoer juist zou oplossen. Dit is echter een fabeltje. Sterker nog, Milieu Centraal raadt het sterk af, om de volgende reden: ‘Koffiedik zorgt voor extra slib en vergroot juist de kans op verstoppingen’. 

Tip: Je kunt koffiedik ook gebruiken om je tuin te bemesten.

2. Olie en vet

Wanneer je klaar bent met koken zit er vaak nog olie of andere vetresten in de pan. Je bent dan waarschijnlijk snel geneigd om deze pan onder de kraan schoon te spoelen, alleen kan de olie in het vervolg voor verstoppingen zorgen. Olie glijdt makkelijk door de leidingen, zeker wanneer het nog erg heet is. Maar wanneer het afkoelt en stolt ontstaat er een dikke vetlaag aan de leidingen. Ook zorgt het voor een stinkende geur die daarna je keuken binnendringt. 

3. Rijstkorrels

Hoe lekker een rijstgerecht ook is, er blijven na afloop altijd nog wel wat rijstkorrels achter op het servies en in de gootsteen. Rijst heeft een waterabsorberende werking en kan tijdens het koken tot vier keer zijn grootte groeien. De uitgezette rijstkorrels gaan samenklonteren en blijven in de leidingen vastplakken, met verstopping tot gevolg. Spoel de verdwaalde rijstkorrels – gekookt én ongekookt – daarom nooit door, maar verzamel ze en gooi ze in de prullenbak. 

4. Eierschalen

Ook eierschalen hebben de gave om overal achter te blijven en rond te slingeren. Ze zijn misschien dun en broos, maar ze zijn wel degelijk schadelijk voor je afvoer. Door het membraan blijven ze kleven als ze nat zijn, waardoor ze andere afvalresten kunnen opvangen en de boel kunnen verstoppen. 

5. Vezelige groenten

Aardappelschillen, wortelschillen, maïs en overgebleven stukjes asperge zijn allemaal erg vezelig. Dit betekent dat ze niet oplossen als ze door je afvoer of afvalverwerking gaan en uiteindelijk ook kunnen zorgen voor verstoppingen. Het is daarom het beste om ze weg te gooien in de prullenbak of om ze te gebruiken als compost.

6. Verf

Ben je klaar met een klein doe-het-zelf project of heb je wat verf over na het schilderen van je muur? Het kan verleidelijk zijn om dat beetje verf door de afvoer te gieten en weg te spoelen met water, maar het zal je leidingen bedekken en uitharden, waardoor de basis wordt gevormd voor verstoppingen. Ook het afspoelen van je verfkwasten of het weggooien van het spoelwater van de kwasten kan al akelige resultaten veroorzaken.

Tip: Olieverf wordt gezien als een gevaarlijk materiaal en moet ingeleverd worden bij een plaatselijk inleverpuntWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment