De lichte daling volgt op een periode waarin de boodschappen steeds duurder werden. Al bijna twee jaar is de inflatie aan de supermarktkassa duidelijk merkbaar. Begin dit jaar betaalde je zelfs ruim 18 procent meer dan een jaar eerder.
Nu dalen de prijzen dus iets, maar boodschappen zijn nog altijd 31 procent duurder dan twee jaar geleden, zegt de Consumentenbond. Onder meer de oorlog in Oekraïne zorgde ervoor dat de prijzen van boodschappen stegen.
Melk goedkoper, snoep duurder
Producenten en supermarkten verhoogden hun prijzen om de gestegen kosten voor grondstoffen, lonen en energieprijzen te compenseren. Inmiddels zijn de inflatie en de energieprijzen wat lager en dat werkt nu door in de prijzen van boodschappen.
Vooral verse zuivel is volgens de Consumentenbond goedkoper geworden. Zo was een literpak halfvolle melk in een half jaar gemiddeld 20 procent goedkoper geworden en een literpak volle melk 16 procent. Zonnebloemolie werd gemiddeld 27 procent minder duur, een pot pindakaas werd gemiddeld 13 procent goedkoper.
Sommige producten werden juist duurder, peilde de bond. Een blik kippensoep steeg gemiddeld 13 procent in prijs. Ook snoep is duurder, omdat de suikerprijs omhoog is gegaan.
Loonkosten
Deskundigen verwachten niet dat de prijzen weer teruggaan naar het niveau van voor de prijsstijgingen. Dat komt onder meer door de gestegen loonkosten, die doorberekend worden aan consumenten. Omdat de lonen niet dalen, zullen de prijzen hoog blijven, zeiden experts vorige week tegen RTL Z.