Gevoelens voor je collega: ‘Alles ging goed tot m’n ex kwam’

Louise de GraafVolgens de recentste cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) telt Nederland zo’n 296.000 werknemers van wie hun partner in hetzelfde bedrijf werkt. Peter weet alles van vlinders op de werkvloer. “Ik was 21 en Eduardo was 20 toen we samenwerkten in een theater”, begint hij.

Personeelsfeestje

Het begon allemaal op een personeelsfeestje. “Iedereen was aan het feesten en we hadden een drankje op. Daarna begon het eerste geflirt.” Peter wilde het in eerste instantie daarbij laten. “Ik vond het te veel gedoe om met een collega te daten.” 

Hij probeerde zijn gevoelens te negeren totdat Eduardo na een etentje met collega’s zijn sleutels kwijtraakte en bij Peter bleef slapen. “We hadden die avond voor het eerst gezoend.” Het stel besloot de volgende dag op werk nog niets te vertellen aan andere collega’s. 

De tortelduifjes besloten hun relatie uiteindelijk bekend te maken. Het nieuws werd positief ontvangen door de managers en andere collega’s. De situatie veranderde toen een ex van Peter werd aangenomen binnen het team.

Jaloezie

“Dat wekte jaloezie op bij Eduardo”, vertelt Peter. Het stel kreeg steeds vaker ruzie, wat tot irritatie leidde bij andere collega’s. “Ik wilde dat Eduardo zich professioneel opstelde, maar dat lukte niet.”

Werkgevers zitten natuurlijk niet te wachten op gekibbel tussen partners op de werkvloer. “Toch mag een werkgever relaties tussen collega’s niet zomaar verbieden”, zegt Guus Staats van vakbond FNV. Dit zou namelijk betekenen dat je werkgever zich inlaat in jouw privéleven. De werkgever heeft wel mogelijkheden om regels op te stellen, zoals een gedragscode. 

Meldplicht

Denk bijvoorbeeld aan een meldplicht, wat betekent dat je de relatie niet geheim mag houden, of een overplaatsing naar een andere afdeling. Daarnaast noemt Staats nog een obstakel: een relatie met een leidinggevende of een ondergeschikte. Deze relatie zou namelijk voor ongelijkheid kunnen zorgen op de werkvloer of de sfeer beïnvloeden.

Dat laatste vormde een probleem tussen Peter en Eduardo. Eerstgenoemde kreeg een paar maanden later promotie, waardoor hij de directe leidinggevende werd van Eduardo. “Hij koos toen voor een andere baan”, zegt Peter.

De twee zijn inmiddels al een aantal jaar uit elkaar en hebben geen contact meer. Waar het precies misging?  Peter kan enkel gissen. “Ik denk dat we gewend waren elkaar elke dag te zien, zowel op het werk als in onze vrije tijd.” Toen Eduardo een andere baan kreeg, groeiden ze uit elkaar. “Dat had impact.”

Ondanks alles heeft Peter geen spijt van de relatie. “Maar ik zou het wel afraden om een relatie te beginnen met een collega,” vertelt hij. “Tuurlijk, als je gevoelens hebt, kun je die niet altijd tegenhouden. Maar als je kunt kiezen, kies dan voor iemand anders.”

 

*De namen van Peter en Eduardo zijn op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment