Door Shanna Willard··Aangepast:
RTL
Je kent het misschien wel: je wil een bakproject starten en hebt alles in huis gehaald, behalve basterdsuiker. Die ligt vast nog wel ergens in de kast. Maar helaas… je komt erachter dat de zachte suiker is veranderd in een hard stuk steen. Zó los je dat op.
Basterdsuiker bevat melasse, wat het zijn typische vochtige, kleverige textuur geeft. Helaas is dit ook de stof die ervoor zorgt dat de suiker erg gevoelig is voor wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Als de suiker wordt blootgesteld aan lucht of te veel vocht verliest, verdampen de melassedeeltjes en kleven de suikerkorrels aan elkaar. Het resultaat? Een klonterige, bijna steenachtige substantie. Gelukkig hebben wij tips om dit te voorkomen en op te lossen.
Hoe voorkom je dat basterdsuiker hard wordt?
Zoals altijd, is voorkomen beter dan genezen. Dit zijn manieren om te voorkomen dat je basterdsuiker hard wordt.
- Bewaar je suiker in een luchtdichte verpakking
De eenvoudigste manier om harde basterdsuiker te voorkomen, is door het in een luchtdichte verpakking te bewaren. Of je nu de originele verpakking, een glazen pot, een goed afgesloten plastic bakje of een stevige zak gebruikt, zorg ervoor dat er geen lucht bij kan komen. Zo blijft de suiker vochtig en vers.
- Bewaar op een koele, droge plek
Zorg ervoor dat de basterdsuiker op een droge, koele plek staat, weg van warmtebronnen, zoals een oven of radiator. Warmte en vocht kunnen de suiker snel in klonten veranderen, dus zoek een plekje in je keukenkastje dat niet te heet is.
Hoe maak je harde basterdsuiker weer zacht?
Is het leed al geschied? Dan kun je een van deze tips proberen om de basterdsuiker weer zacht te krijgen.
- Voeg een stukje brood of een appel toe
Ja, je leest het goed! Door een stukje brood of een appel in je suikerpot te leggen, wordt de suiker weer zacht. De volgende dag is je suiker weer bruikbaar.
Tip: Je kunt dit ook doen met een diepe kom en een theedoek. Doe de suiker in een kom en leg daar voor langere tijd een vochtige theedoek overheen. De suiker onttrekt het vocht uit de theedoek, waardoor je uiteindelijk weer zachte, smeuïge basterdsuiker hebt.
- Magnetronmethode
Heb je de suiker direct nodig? Dan is de magnetronmethode jouw manier. Doe de suiker in een magnetronbestendige kom en bedek deze met vochtig keukenpapier. Zet het dan 10-15 seconden in de magnetron op een lage stand. Controleer of het al zacht is geworden, en zo niet, doe de magnetron dan nog even aan. Het vochtige keukenpapier creëert stoom, wat de suiker weer zacht maakt.
- De ovenmethode
Als je wat meer tijd hebt, kun je je suiker ook zacht maken in de oven. Verwarm je oven voor op 100°C en leg de harde basterdsuiker in een ovenvaste schaal. Zet de schaal in de oven voor ongeveer 5-10 minuten, maar blijf wel regelmatig controleren. Zodra de suiker zacht is geworden, haal je het uit de oven. De lage temperatuur zorgt ervoor dat de suiker het vocht in de lucht voorzichtig in zich opneemt opneemt, zónder dat het kookt of karamelliseert.
- Stoommethode
Stoom is een ander effectief middel om harde basterdsuiker weer zacht te krijgen. Eigenlijk gebruik je hierbij de au bain-marie methode: doe de harde suiker in een kom boven een pan met kokend water (de kom mag het water niet raken). Laat de suiker een paar minuten boven de pan hangen en je zult zien dat de suiker weer losser wordt. De vochtige stoom zorgt ervoor dat de suiker weer zijn oorspronkelijke textuur krijgt, zonder dat het in direct contact komt met water.