Zoek jij nog een nagerecht voor het kerstdiner of een ander feestelijk etentje? Met deze Franse Bûche de Noël, oftewel kerststam, maak jij absoluut indruk. Het is een spektakel om naar te kijken en een feestje om van te smullen. Met een basis van biscuitdeeg is hij verder gevuld met chocolade, vanilleroom, cranberries en sinaasappeljam.
Kerststam – Bûche de Noël
- Nagerecht voor 8 personen
- Bereiding: circa 1 uur
Ingrediënten:
Cranberryjam
- 200 gr. cranberries (vers of diepvries)
- 150 gr. suiker
- 1 sinaasappel
- 2 steranijs
Vanilleroom
- 400 ml slagroom
- 3 eetlepels vanillesuiker
Chocoladecrème
- 175 gr. pure chocolade
- 250 ml slagroom
Biscuit
- 4 eieren
- Snuf zout
- 125 gr. fijne suiker
- 125 gr. bloem
Decoratie
- Chocoladehulstblaadjes, poedersuiker, (ster)fruit, kaarsjes, of andere decoratie naar keuze.
Extra benodigdheden: mixer, bakplaat met bakpapier, schone theedoek, poedersuiker, paletmes
Bereidingswijze:
Stap 1: Maak de cranberryjam: breng in een pan de cranberries met de suiker, 2 repen sinaasappelschil, sap van de sinaasappel en steranijs aan de kook. Laat dit 10-15 minuten zachtjes inkoken tot een jam. Laat de jam vervolgens helemaal afkoelen.
Stap 2: Maak de vanilleroom: klop de slagroom, samen met de vanillesuiker stijf. Zet dit vervolgens in de koelkast.
Stap 3: Verwarm de oven voor op 190°C (onder-bovenwarmte).
Stap 4: Maak het biscuitbeslag: Splits de eieren en klop de eiwitten met een snuf zout stijf in een schone, droge en vetvrije kom. Let op: is de kom niet schoon, dan kan de eiwit niet goed opstijven.
Stap 5: Klop in een andere kom, de dooiers met de suiker wit en romig.
Stap 6: Zeef de bloem boven het dooiermengsel en spatel erdoorheen.
Stap 7: Spatel vervolgens het eiwit erdoor. Dus let op: niet opnieuw mixen, want het moet luchtig blijven.
Stap 8: Strijk het beslag gelijkmatig uit over de bakplaat en bak in 8-10 minuten heel lichtbruin in de oven.
Stap 9: Leg een schone theedoek op een rooster en bestrooi deze met poedersuiker (dit voorkomt vastplakken aan het doek). Stort de cake na het afbakken omgekeerd op het rooster. Trek dan direct het bakpapier eraf, maar laat dat erop liggen, zodat de cake niet uitdroogt. Laat helemaal afkoelen, maar ga meteen door met de volgende stap zodra de cake is afgekoeld.
Stap 10: Bestrijk de cake met de jam, houd 2 cm van een korte kant vrij. Verdeel de vanilleroom erover. Snijd bij de vrijgehouden rand iets in met een mes en rol op (dat rolt netter).
Stap 11: Leg de opgerolde cake met de naad naar beneden op een platte serveerschaal.
Stap 12: Maak de chocoladecrème: Verwarm de slagroom in een pannetje, hak de chocolade grof en laat smelten in de room. Let op: laat het mengsel niet koken! Laat het mengsel buiten de koelkast helemaal afkoelen en klop vervolgens de chocoladecrème op met de handmixer en doe over in een spuitzak met kartelmond. Laat eventueel buiten de koelkast iets opstijven als de crème te vloeibaar is.
Stap 13: Spuit rozetten chocoladeroom op de cake zodat er een boomstam ontstaat.
Stap 14: Decoreer met kerstchocolaatjes en bestuif eventueel met een beetje poedersuiker vlak voor serveren. Zet er eventueel kaarsjes in.